Web Analytics
More
    Reklāma

    Nedaudz par pēkšņi slavu ieguvušo USB Type-C

    Jaunākie raksti

    Apple pirmdien izziņoja jauno MacBook, kas varētu iezīmēt nākotnes klēpjdatoru standartu. Tam ir lielisks ekrāns, Intel Core M procesors bez ventilatora, klēpjdators ir plāns un tam ir tikai USB Type-C, ja neskaita austiņu pieslēgvietu.

    USB Type-C ir daļa no USB 3.1 standarta, kas palēnām sāks aizvietot USB 3.0. Iepriekš ar USB palīdzību varēja uzlādēt viedtālruņus, bet milzīgas ietilpības planšetdatoru akumulatori varēja būt ciets rieksts, ja vien neizmanto ap 2 A sienas uzlādes ierīci. Planšetdatora uzlāde no datora standarta 500 mA pieslēgvietas nav iedomājama. Arī klēpjdatorus neviens ar USB palīdzību līdz šim nebija mēģinājis lādēt.

    Reklāma

    USB-IF ir grupa, kas atbild par šo standartu. Vēl augustā tika nolemts, ka USB Type-C ir pietiekami izturīgs izmantošanai klēpjdatoros un pietiekami mazs, lai to izmantotu viedtālruņos. USB Type-C piedāvā līdz 20 V spriegumu un 100 W jaudu, kas ir pietiekami, lai spētu uzlādēt mūsdienīgu klēpjdatoru. USB 3.1 standarts paredz pamatīgu datu pārraides ātrum kāpumu no 5 Gbps USB 3.0 gadījumā līdz USB 3.1 10 Gbps.

    apple-usb-c-ft

    Protams, USB 3.1 ir atpakaļsavienojams ar USB 2.0 un USB 3.0 ierīcēm, kā arī Apple apgalvo, ka datu pārraides ātrums ir pietiekams, lai tiktu nodrošināta HDMI, VGA un DisplayPort adapteru darbība. USB Type-C lielākais pluss ir iespēja to pievienot ierīcei, nepētot kura ir pieslēgvietas augšpuse, kura – apakšpuse. Tieši tāpat veidots Lightning standarts.

    Fiziski USB Type-C pieslēgvieta atšķiras no mūsu ierastajiem USB. Tā ir drīzāk microUSB (viedtālruņos šobrīd lietojam trapeces formas micro-B USB) izmēra pieslēgvieta, USB Type-C ir ovālas formas, kas nozīmē, ka bez pārejas savu USB flešatmiņu vai prezentācijai paredzēto projektoru nepievienosi jaunajam MacBook. Šī, iespējams, ir satraucošākā nianse jaunā MacBook uzbūvē. Ar šo soli Apple apgalvo, ka nākotnē mums pilnībā nāksies paļauties uz bezvadu tehnoloģijām. Protams, pagaidām par nelielu, bet godīgu samaksu tiek piedāvātas Apple pārejas, kas izraisījušas milzīgu ažiotāžu tīmeklī tieši savas cenas dēļ.

    Vakar ar Kristapu diskutējām par vienīgo MacBook pieslēgvietu. Viņš apgalvoja, ka viena pieslēgvieta mūsdienām ir pieņemama un katrai vajadzībai ir sava lieta. Man no MacBook gribētos universālāku pielietojumu, kas būtu nodrošināms ar vēl vienas pieslēgvietas, piemēram, microHDMI uzstādīšanu klēpjdatorā.

    usb-c-port

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    LOOK
    11.03.2015 12:06

    Atsevišķa HDMI izeja netraucē pat telefonam, nemaz nerunājot par klēpeni.

    11.03.2015 12:22
    Reply to  LOOK

    Tiesa! Var paprezentēties, paskatīt filmu, tajā pašā laikā uzlādējot. Un bez pārejas.

    Uldis
    11.03.2015 13:04

    Nez, par pieslēgvietu noderīgumu var diskutēt un diskutēt. vienā ziņā jau jā – nevienam jau netraucēs ka datoram būs vairāk pieslēgvietu… lai arī ikdienā tās neizmantos, taču nav slikti apzināties ka tāda iespēja pastāv. Bet atkal no otras puses… vai nu tev ir vajadzības pēc prezentāciju rādīšanām vai nu nav – attiecīgi ja ir – tad tu jau laicīgi esi nodrošinājies ar pareizo vadu vai adapteri… Ar filmu skatīšanos stāsts vēl specifiskāks… tur katram ir savi paradumi, nopietni! Un šāda datora īapšnieks diezin vai krāmēsies ar filmas vilkšanu torentā lai to pēc tam no datora caur HDMI rādītu uz TV…
    Mums tehnoloģiju entuziastiem patīk fīčas – mums vienmēr gribas tehniku kura sniedz maksimāli vairāk funkciju, lai arī daudzas no tām vienreiz notestējam un pēc tam nemaz nelietojam… Es arī savulaik iegādājos Ultrabooku un preicājos ka tam ir 3xUSB porti, VGA un HDMI izejas… bet ja godīgi tad ikdienā tie ir tikai lieki un ne visai glīti caurumi datora sānos, kas netiek lietoti…

    Žans
    11.03.2015 13:17

    Man viss lielākā sāpe ir par lādētāju. Apple ir tik brīnišķīga tehnoloģija, ka MagSafe, kura ir tik daudz MacBook’us izglābusi, bet te uztaisa lādētāju caur USB-C. Par portu trūku grūti teikt. Ikdienā pats savam MacBook Pro slēdzu tikai lādētāju un Thunderbolt vadu, lai pieslēgtos pie Thunderbolt dokstacijas, kur jau ir saslēgti ārējie cietie diski .

    kastastads
    11.03.2015 13:42

    KO KAS??? Apple u.dirš virsū savam lightning savienojumam un tā vietā izmantos 3rd party??? :D kā es rēcu…. un tad jāsmej, par ko tāda cena… Procis intel,plate intel, rams samsung, hdd seagate, grafika intel… virsū uzlimē iekostu ābolu un lūdzu – spīdīgs overpriced produkts uz kuru nozombētā cilvēku masa jau stāv rindā pie veikaliem…
    Turklāt šogad jau nu ir izsmiekls visam… Saprastu iekļāutu kompletā kkādu kaut primitīvāko vajadzību adapteri – NĒ! Pērc pa 90eirikiem ja gribi kādus portus vairāk… Drīz būs par katru makbuku atvēršanu/aizvēršanu jāmaksā.. Būs obligāti jāsavieno ar applepay sistēmu un automātiski skaitīsies nauda nost ik reizi kad atvērsi, jo makbuka eņģem ir jāveic liels darbs… :D ākstu bars ne kompānija! Nerunājot par tiem cilvekiem kuri KAIFO par apple produkciju….

    Labāk nopērku 800eiro robežās kādu asus, dell vai samsunga ultrabooku, lietoju laimīgs, nevis par šo murgu maksāju 1300eur+ kur vēl jāpērk visādi neparocīgi īpašie, sertificētie un dārgie dongļi(jo citiem nebūs saderība) lai kaut ko varētu pieslēgt…

    Uldis
    11.03.2015 14:07
    Reply to  kastastads

    Nu tak lieto laimīgs savu Samsunga ultrabooku ar windows 8.1! Vai tad tev kāds par varu uzspiež pirkt spīdīgus overpriced produktus? labāk satraucies par lielo ākstu baru kas pērk overpriced vīnus, gleznas, apģērbus, u.t.t.

    Ilvis
    11.03.2015 15:54
    Reply to  kastastads

    Nu nesen tieši biju portatīvā izvēles priekšā un nopirku MacBook AIR. Pirmo MAC datoru. Un esmu ar izvēli apmierināts. Meklēju ~3 mēn. Visu izlasīju – apskatus utt..
    Prasības 13″ zem 1.5kg ar ilgu baterijas laiku. Un kā domā Wind datori bija DĀRGĀKI šajās prasībās. Plus Lenovo kurš bija alternatīva cilvēkam kurš labo datorus jau kādi 3..4 gab ir ar nodegušiem USB vai citiem defektiem atnesti.. Neieviesa ticību.
    Brālis nopirka DELL uzlika W8 un visu laiku bija video kartes draivera problēmas lika atpakaļ W7.. Lūdzu kāpēc gribas ko citu nevis visu laiku ko urķēties bet lietot..
    Un neviens jau neliek ko pirkt.. Tā jau ir brīva izvēle, bet nevajag kritizēt lietas kuras TEV nevajag.. Ir cilvēki kuriem jaunai MAC ir vajadzīgs dēļ viegluma baterijas kaut prestiža.. Viņi nelietos viņu lietām priekš kurām viņiem būs MAC PRO modelis.
    Ceļojumos lidmašīnās biznesa tikšanās – dators kā radīts.
    Bet nu nepatīk jaunais MAC pērc AIR neder tas ir PRO vairs nav 2 izvēles nu jau ir 3 izvēles – priecājeties.
    Ber nu Homo Sapiens vienmēr jau atradīs par ko parūkt..

    kastastads
    12.03.2015 00:26
    Reply to  Ilvis

    Nesmīdini.. Tādi cilvēki kuriem reāli ‘vajag’ šo jauno spīdīgo mantiņu ir varbūt 10% no visiem kas nopērk, kas ir ļoti niecīga daļa…. vēl 10 procenti ir parastie mirstīgie kuri savu sūri grūto naudu iztērē par labu ‘apple’ un tad lieto nākamos 10 gadus, bet pārējie 80% tiek izdalīti 50/50 uz bagātiem pīīī kuriem nauda pilna pakaļa un šo dārgo ierīci pērk priekš nedēļas nogales lai pakrutotos draudzeņu vai draugu vidū vai otra kategorija ir izzombēti aboļu fanāti kuri neredz neko citu, kā tikai iegrauztu ābolu acu priekšā. Pagājušogad vasarā krustām šķērsām izskatīts un izspaidīts šis ultrabooku segments priekš darba, lai nav jānēsā smags lapsis un planšetes vienkārši nav ērtas un pat nerealas priekš powerpoint vai word aplikācijām…nopirkts pa 899eiro ultrabooks…. tur 7h bateriju strādajot wordā un browsējot netā…. 8.1 nav pievīlis nevienu reizi nedz ultrabookā, nedz laptopā nedz mājas spēļu PC paltformā. Turklāt savu ultrabooku vienā acu mirklī varu pieslēgt pie projektora caur hdmi un rādīt savas idejas darba kolēģiem vai pie mājas TV un skatīties tikko novilkto filmu… Tas ka apple brīnums ‘tur’ pa pāris stundām ilgāk mani nepārliecina izmest papildus 400eur+ priekš ‘šīs fīcas’ es nopirku pa 100eur ‘power banku’ un ja vajag sulu tad kad nav piejama… Read more »

    12.03.2015 07:26
    Reply to  kastastads

    Paldies par komentāru, pašu galveno gan tā arī nepateici – kādu datoru pats izvēlējies? :)

    Naurelijs
    11.03.2015 19:13
    Reply to  kastastads

    Noslauki puņķus un asaras pirms bļauj. Nu skaidrs, ka Apple inžinieri ir krietni stulbāki par tevi, būtu tu vieņiem šito ātrāk pateicis, pasaulē inovācijas līmenis tikkai celtos.

    ProxyFromDeep
    11.03.2015 14:09

    Katrai lietai sava vieta un katram no mums savi paradumi .
    Es , piemēram , šķībi skatos uz ļaptopu kam mazāk par 3 usb pieslēgvietām.

    erikiss1
    11.03.2015 16:54

    Nu mans viedoklis:
    Bišk iebraukts auzās ar vienu šādu portu. Bet ideja SUPER. Reāli Air pat mierīgi pietiktu ar vienu. Es esmu par šo portu viedierīcēs arī. MacBook Pro domāju ka vajadzētu vismaz 2 šādus portus.

    Runājot par overproced produkciju. Nu neviens jau Jums to neliek iegādāties, pērciet lētāko vai kā gribat. Kā jau minēja, kuriem interesē gaume, izskats, prestižs iegādāsies un tas nebūs šķērslis. Bieži šie visi produkti tiek kritizēti tik tādēļ, ka paši nevar atļauties.

    davfreim
    11.03.2015 19:12

    Ok, man ir parasts 15.6″ DELL laptops, vienīgās pieslēgvietas, kuras es izmantoju ir USB, citas nav lietotas! Ir visādi HDMI utt., bet nevajag man tos.

    Arī USB lietoju tikai, lai pieslēgtu savu iPad vai USb atmiņu un uz īsu brīdi. Datoru labprāt neturētu pie vada, bet diemžēl baterija netur pat 4h…

    Tātad tagad jaunajam Macbook ir 9h baterija, kam man viņu turēt pie vada? Dienas beigās uzliec lādēt un atkal visu dienu lieto. Tā kā man ir Apple telefons un planšete, tad tos man pie Macbook nevajadzētu slēgt, jo eksistē Airdrop, paliek vienīgi USB atmiņa, kuru man reizi mēnesī vajag iespraust kompī, tur palīdzēs pāreja, bet īstenībā jau daļēji esmu pārgājis uz mākoņservisu lietošanu.

    Naurelijs
    11.03.2015 19:27
    Reply to  davfreim

    Tieši tā, katram ir savas vajadzības, citam pietiek tikkai ar planšeti, lai apskatītu jaunākās ziņas un sociālos tīklus. Man personīgi ir vajadzīgi divi datori ikdienas darbam.

    Fiška jau protams laba, caur vienu caurumu darbināt visu nepieciešamo, nav jau arī teikts, ka nākotnēt šādu thnoloģiju neizmantos pārējie kā arī nebūs nopērkami šāda tipa attiecīgie USB nesēji, HDMI vadi utt. Tas ir tikkai sākums, pēc gadiem 2 šī jau būs normāla parādība.
    Piemēram, kas to būtu domājis, ka kādreiz telefonā būs krietni jaudīgākas spēles nekā uz SEGA?!

    Kaspars
    12.03.2015 10:13
    Reply to  davfreim

    Nu re, man arī tas pats dell laptops, bet Tevis minētie USB un HDMI lietojas uz urrā..
    Stāv 27collu monitors uz HDMI, ka arī dažreiz tiek pieslēgts lielajam smartTV, lai noskatītos kādu filmu vai parāītu ballītē bildes (ja slinkums kopēt flešatmiņā, vai gribas skatoties filmu darīt blakuslietas)
    Uz viena USB stāv hubiņš, uz kura pele, klaviatūra ārējais disks, micro usb vadiņš uz kura vajadzības gadījumā piemest telefonu.
    Uz otra USB ir bezvadu pelītes adapterīts (gadās kādā kafejnīcā sēžot pastrādāt arī ar dokumentiem, un tādos gadījumos neciešu touchpadus – tāpēc maza pelīte vienmēr mētājas somā)
    Sanāk, ka mājās man viens USB paliek brīvs, bet ik pa laikam arī tajā tiek iesprausta kāda fleška vai kaut kas..
    Arī par karšu lasītāja caurumu es ļoti priecājos, jo manai spogulenei nav ērtāka/ātrāka veida kā pārkopēt bildes datorā

    Toties LAN portiņs un VGA man stāv brīvi, jo mājās viss uz WiFi un HDMI, ārpus mājām arī WiFi, bet prezentēt uz projektoriem neko nepieciešamības nav..
    Tāka katram savs un ražotājam būtu jāņem vērā cilvēku dažādība..

    12.03.2015 09:29

    Tikko iedomājos vienu niansi – Eiropa tā cīnījās par vienotu USB standartu, lai lieki vadi nemētājas apkārt. Tūlīt visi ražotāji skries no micro-B USB uz C un būs mums tie nevēlamie lieko vadu kalni miskastēs.

    Protams, uz Type-C tik ātri nepavilksies fotoaparātu, e-lasītāju, pulksteņu u.c. ražotāji, bet tie ir salīdzinošā mazākumā.

    Reklāma