Web Analytics
More
    Reklāma

    eVeselības nedēļā eksperti diskutēs arī par mVeselības attīstību

    Jaunākie raksti

    Privātums, pacientu drošība, skaidrs tiesiskais regulējums un izmaksu efektivitātes rādītāji – šie ir būtiskākie aspekti mobilās veselības aprūpes (mVeselība, mHealth) attīstībai Eiropā. Tā uzskata vairāk nekā 200 dažādu valstu institūciju pārstāvji un veselības aprūpes sniedzēji, pacientu organizācijas un IT uzņēmumi, kas piedalījās Eiropas Komisijas rīkotajās sabiedriskajās apspriedēs par mVeselības attīstības iespējām reģionā un pasaulē.

    mVeselības attīstība būs viens no galvenajiem tematiem arī šī gada maijā Rīgā gaidāmajā eVeselības nedēļā, kuras ietvaros līdztekus sesijām par personu datu aizsardzību, infrastruktūras attīstību, nacionālo un reģionālo savietojamību, pacientu reģistru attīstību un IT sektora iespējām notiks arī mVeselības samits.

    Reklāma

    „Arī Latvijā šobrīd ir uzsākti vairāki ar mobilās veselības aprūpi saistīti projekti – piemēram, Kompetenču centru programmas ietvaros Lattelecom sadarbībā ar Stradiņa slimnīcu un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju pēta telemedicīnas risinājumu sirds un diabēta slimnieku uzraudzībai. Tādējādi, izmantojot telekomunikāciju pakalpojumus, tiktu uzlabota hronisko slimnieku aprūpe Latvijas lauku teritorijās. Tajā pašā laikā, lai mVeselību ieviestu praktiskajā medicīnā – to ir nepieciešams integrēt esošajā eVeselības projektā. Vienlaikus jāpārskata arī esošie normatīvie akti, lai ļautu izmantot mobilās tehnoloģijas ārstniecības procesā, – proti, lai tās dotu ērtības pacientam un atvieglotu darbu ārstam,” saka Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente, Dr. oec.

    Strauji augošs tirgus

    Pētījumu uzņēmuma BCC Research pērn publicētajā pārskatā „Mobilās veselības aprūpes tehnoloģijas un globālie tirgi” prognozēts, ka līdz 2018. gadam mVeselības tirgus pasaulē pieaugs līdz teju 19 miljardiem eiro, un Eiropai šajā izaugsmē būs vadošā loma.

    Latvijas Nacionālā Veselības dienesta direktore Daina Mūrmane – Umbraško stāsta: „Digitāla Eiropa ir viena no Latvijas prioritātēm Latvijas prezidentūras ES padomē ietvaros. Strauji augošā tehnoloģiju nozare sniedz gan plašas iespējas veidot ilgtspējīgus risinājumus un veicināt vienotas Eiropas Savienības un e-veselības izaugsmi, vienlaikus radot arī izaicinājumus. Latvijas prezidentūras laikā galvenais fokuss ir uz pacientu orientētas veselības aprūpes attīstība – pacientu līdzestības palielināšana, tehnoloģiju izmantošana veselības aprūpes kvalitātes paaugstināšanā, mVeselības un eVeselības inovācijas, pārrobežu veselības datu apmaiņa un pacientu datu aizsardzības jautājumi”.

    Tādēļ mVeselība būs viens no nozīmīgiem eHealth Week 2015 tematiem. Viens no konferences pirmajiem pasākumiem būs Latvijas Prezidentūras ES padomē, Eiropas Komisijas un HIMSS apvienotais plenērs par mobilās veselības (mHealth) Zaļo grāmatu, kas publicēta 2014.gada pavasarī E-veselības rīcības plāna 2012 – 2020 ietvaros.

    Viens no mVeselības samita runātājiem – Pēteris Zilgalvis, Eiropas Komisijas Komunikācijas tīklu, satura un tehnoloģiju ģenerāldirektorāta (DG Connect) E-veselības un labklājības nodaļas vadītājs, saka: „Mūsu mērķis ir nevis aicināt iedzīvotājus kļūt digitāliem, bet gan nogādāt digitālos pakalpojumus tur, kur iedzīvotājiem tos būtu ērti izmantot, lai palīdzētu tiem kontrolēt savu veselību vai ārstēšanās procesu. mVeselībai ir šāds potenciāls, vienlaikus nodrošinot arī indivīda privātumu. eVeselības nedēļā par šiem jautājumiem diskutēsim arī publiski, un aicinām ikvienu piedalīties šajā viedokļu apmaiņā, lai noteiktu nākamos soļus mVeselības attīstībai Latvijā.”

    mVeselības plenērā 12. maijā pulksten 9.00 piedalīsies arī Starptautiskā Diabēta Fonda izpilddirektore Petra Vilsone (Beļģija), Eiropas Māsu asociāciju federācijas ģenerālsekretārs Pauls de Rīvs (Paul de Raeve), Andalūzijas Veselības aprūpes kvalitātes aģentūras IT direktors Havjers Ferrero Alvarezs – Rementeria (Javier Ferrero Álvarez-Rementeria) un Sofija Mestčerskija (Sophie Mestchersky), Aplikāciju izstrādātāju alianses Eiropas politikas un interešu aizstāvības direktore. 12.maija pēcpusdienā diskusija turpināsies īpašā ES mVeselības steikholderu pasākumā. mVeselības interesenti aicināti apmeklēt arī mVeselības samitu 11. un 12. Maijā.

    Print

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    09.03.2015 14:49

    Cik paradoksāli, ja jaunībā neizmantotu Lattelecom pakalpojumus, tad vecumdienās nevajadzēs nekādu uzraudzību ;)

    Reklāma