Web Analytics
More
    Reklāma

    Pāreja uz Linux un Android kā Jaunā gada apņemšanās

    Jaunākie raksti

    Kad pirms nedēļas Varšavā intervēju vienu no Kaspersky Lab drošības speciālistiem, mans pirmais viņam uzdotais jautājums bija par ierīcēm, ko viņš izmanto ikdienā. Uzdodot šādu jautājumu, es gribēju izprast kā šis drošības profesionālis uztver tehnoloģijas un kādus rīkus viņš izmanto ikdienā.

    Atbilde mani necik neizbrīnīja – viņš ikdienā izmanto Android darbinātu viedtālruni un kā datoru operētājsistēmu izvēlas Linux. Savu izvēli viņš pamatoja ar to, ka abas sistēmas ļauj viņam pilnībā kontrolēt savas ierīces un darbošanās ar atvērtā pirmkoda projektiem motivē nemitīgi apgūt jaunas zināšanas un pilnveidoties.

    Reklāma

    Nu jau esmu atpakaļ Latvijā, tomēr šī saruna man joprojām neliek mieru. Šajā dienās es daudz domāju par ierīcēm un tehnoloģijām ar kurām saskaros ikdienas solī. Liela daļa no tām ir smuki nopulēti un burtiskā nozīmē spīdīgi komerciāli produkti, kas vairāk vai mazāk lieliski kalpo kā darbarīki noteiktu uzdevumu veikšanai, tomēr nemotivē saprast kas notiek zem to spīdīgajiem korpusiem. OK, nemotivē vēl ir maigi teikts, jo vairumā gadījumu tehnoloģiju ražotājs par visām varītēm cenšas noslēgt savus produktus un sistēmas. Tas der lielākajai daļai šo ierīču lietotāju, tomēr sevi cienošam IT cilvēkam ar to būtu jābūt par maz. Nav nekā sliktāka par stagnāciju!

    Es, protams, runāju par Apple radītajām ierīcēm, kas pat neskatoties uz saviem dižciltīgajiem ciltsrakstiem visādā ziņā ir ļoti ierobežotas un attīstīties nemotivējošas. Cilvēks pēc dabas ir slinks un neies lieki kustināt savus pirkstus vai pakaļu, ja pēc tā nav lielas vajadzības. Mac, iPhone un iPad ir ierīces, kas “just works” un to lietošana ieaijā vieglā labpatikas piesātinātā miegā. Un kas ir vislabākais veids kā pamosties? Pareizi, auksta ūdens spainis. Ar to es vēlos apzīmēt pierastā nomainīšanu ar jauno un līdz šim nezināmo. Tā teikt, ir laiks izlīst laukā no komforta zonas, jo visas interesantās lietas notiek ārpus tās. Ar lielu joni tuvojas gadu mija un šis brīdis ir lielisks atskaites punkts, kad tiek iedomātas vai izteiktas jaunas apņemšanās un nosprausti mērķi turpmākajam gadam.

    OK, tas varbūt skan pārāk skaļi un bravūrīgi, tomēr es pats 2015. gadā vēlos izstumt sevi laukā no komforta zonas un veikt izmaiņas manā ikdienā izmantoto gadžetu klāstā. Es domāju, ka ir laiks atgriezties pie Android kā mobilo ierīču operētājsistēmas un izpētīt šo sistēmu padziļinātāk gan no tās darbības puses (veselu mūžību neesmu root’ojis ierīces un spēlējies ar ROM’iem), gan apgūt Android aplikāciju izstrādes pamatiemaņas (beidzot izlaists Android Studio 1.0). Šādām pamatzināšanām ir jābūt katra IT džentlmeņa standartkomplektā. Un arī Nexus 5 cena ir patīkami noslīdējusi (šis telefons ne tuvu nav perfekts, tomēr savulaik man ļoti, ļoti patika). Bet varbūt jāsaņemas uz OnePlus One?

    Ja ar Android man iepriekš ir bijusi gana ilga un piedzīvojumiem bagāta kopdzīve, tad Linux manos datoros īsti nav spējis iedzīvoties. Esmu ar tiem spēlējies skolas darbus veicot, taču pēc visiem eksāmeniem linukšu virtuālās mašīnas ir tikušas izmēztas no datora. Lai situācija nebūtu tik rožaina, plānoju nosēdināt sevi kāda Linux darbināta datora priekšā. Ideāli jau, protams, būtu kaut kur nozūmēt manu MacBook Air un vietā sarūpēt līdzvērtīgu PC portatīvo datoru, tomēr skatos, ka sakarīgi pīšļi maksā pārlieku daudz. Iesākumam pamēģināsim iztikt ar kādu vienkāršāku Intel NUC aparātu, lai vismaz mājās nav vajadzības pieskarties aizkostajam ābolam. Pēdējās dienās nespēju no šiem mazajiem datoriem nolaist ne acu.

    Patiesībā Linux apguvei būtu jāpievērš lielāka uzmanība nekā mobilajām ierīcēm, jo šīs zināšanas var noderēt, lai atvieglotu savu dzīvi (un profesionālo darbību) nākotnē. Mākoņskaitļošanas pakalpojumi un konkrēti VPSi mūsdienās ir tik lēti, ka pilnīgi škrobīgi, ka nav pietiekamu tehnisko zināšanu, lai spētu radīt un pārvaldīt dažādus risinājumus. Es patiešām uzskatu, ka aktīva darbošanās ar atvērtajām tehnoloģijām spēj dot labumu kā pašam, tā sabiedrībai kopumā. Es ikdienā redzu, ka lielākajam vairumam cilvēku nav ne mazākās nojausmas ko var paveikt ar bezmaksas tehnoloģijām un programmatūru. Un manuprāt šī situācija ir jālabo. Linux zināšanas lieti noderēs, lai iepazītos ar dzelžu urķēšanas jomu. 2015. gadam ir jābūt tam gadam, kad beidzot jātiek pie sava Raspberry Pi vai tamlīdzīga minidatora un jāiemācās to ne tikai palaist, bet arī izveidot no tā kādu praktiski noderīgu projektu.

    Pirms nedēļas padevos uz e-pastu atsūtītā Safari Books Online gada abonementa atlaides kupona kārdinājumam un nu vismaz iekšēji visu gadu sevi spiedīšu lasīt, lai kaut kā ar zināšanām un gandarījumu aizvietotu investēto naudu. Ar nepacietību gaidu Safari Queue aplikācijas versiju Android ierīcēm.

    Var jau būt, ka tas viss ir māņi un patiesībā esmu patiešām slinks cilvēks, kas nespēj sevi piespiest apgūt jaunas lietas un mierinājumam meklē visādas atrunas. Bet vienu gan es zinu skaidri – nav panākumu bez darba. Tātad, ir jāsaņemas un jāsāk darīt. Man šobrīd nav skaidra mērķa, ko darīt ar zināšanām, ko plānoju iegūt, tomēr es ticu, ka idejas nespēj rasties tukšā vietā un jaunu tehnoloģiju un rīku apguve radīs gan idejas, ko ar zināšanām iesākt, gan iespējas kā zināšanas likt lietā.

    Vai es domāju, ka viss augstāk minētais būs viegla pastaiga parkā? Nē! Vai tas būs interesanti un noderīgi? O, jā! Nu, tad, bring it on!!!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    48 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kristaps K.
    09.12.2014 01:56

    Vai tad nevar nonest MacOS X no MacBook Air un vienkārši tur tā vietā uzbliezt Linux? :)

    09.12.2014 02:02
    Reply to  Kristaps K.

    Ņemot vērā, ka ar Ubuntu tas MB Air dzelzis nedarbosies tik labi kā ar OS X (mani konkrēti uztrauc sadarbība ar ārējiem displejiem), tad tas netika atzīts kā gana labs risinājums. Bet ja abstrahējamies, ka tas ir pliks dzelzis, tad noteikti ir vērts papētīt, varbūt ar kādu citu distributīvu var būt labāks rezultāts.

    Kristaps Lācis
    09.12.2014 07:29

    Chalange Nr1. Ņemot vērā, ka pie noteiktas distras/mcbook modeļa versijas kombinācijas ārējie displeji strādā, pirmais tasks ir uzlikt Ubuntu famīlijas pārstāvi, kura darbina external diplay.
    Manā gadījumā ceļš uz Linux bija vienvirziena, atpakaļ nekad. Veiksmi!

    Kristaps Lācis
    09.12.2014 07:29
    gints
    09.12.2014 20:19

    Tas labums i diskutējams:

    Ubuntu With Linux 3.16 Smashes OS X 10.9.4 On The MacBook Air
    http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=apple_osx1094_ubuntu&num=1

    09.12.2014 20:56
    Reply to  gints

    Oi, nu kurš gan skatās uz kaut kādiem sintētiskiem benčmārkiem? Šajā konkrētajā gadījumā Ubuntu uz MB Air neies krastā, jo daļa ierīču vai funkciju ar šo OS gluži vienkārši nedarbosies. Ko man dod seksīgais benčmārka rādījums, ja datoram pēkšņi vairs nebūs kameras vai tačpada žestu? :)

    10.12.2014 05:34

    MacBooki bieži vien ir starp vislabāk atbalstītajiem portatīvajiem datoriem Linux vidē, jo šo datoru ir ļoti daudz pasaulē un ar vieniem un tiem pašiem dzelžiem. Tā kā instalācija un darbošanās uz MacBook ir viena no vislabāk pārbaudītajām instalācijām.

    Kaspars
    09.12.2014 09:36

    Lai veicas, tad jau pirmais nopietnais uzdevums ir izvēlēties īsto linux :)

    Vēl ienāca prātā kāda nianse (kā ne Android lietotājs nebiju tam pievērsis uzmanību)
    Tas viss kas notiek ar ābolīti un MS (tā datora un telefona integrēšana) – nez, par cik tuvām ierīcēm var padarīt telefonu un datoru linux vidē?
    Ar linux/android platformām tak paveras bezgalīgas iespējas izpausties..

    09.12.2014 16:05
    Reply to  Kaspars

    Paldies! Tā kā es nezinu smalkas dažādu distributīvu darbināšanas un lietošanas nianses, tad savā ziņā izvēle man ir diezgan skaidra. Pagaidām neesmu izlēmis kurā virzienā sākt burāt – Debian vai RHEL. Visdrīzāk tas tomēr iesākumam būs kaut kas uz Debian bāzēts vai pat pats Debian. Ubuntu gan laikam iešu ar līkumu (lai gan tam ir smuka un plaša dokumentācija), jo nepatīk virziens, kurā šis distributīvs attīstās (piemēram, Unity).

    the shadow
    09.12.2014 23:43

    Es ieteiktu paņemt makulu linux, bāzēts arī uz Debian, pielāgojams tik pat ļoti kā pārējie linuxi, bet manuprāt vissmukākais no visiem! Un jā tur ir diezgan daudz ko pačakarēties, kaut kādus 2 mēnešus kodu vaļā visādu knifiņus viņam. Pašlaik neizmantoju, jo nolēmu patestēt windows 10!

    10.12.2014 05:36

    Unity nav ne vainas, es personīgi ieteiktu tieši likt jaunāko Ubuntu 14.10. Ja nepatiks Unity, tad tam vienmēr var pielikt klāt Gnome Shell, vai KDE vai XFCE.

    Kristaps Lācis
    09.12.2014 17:31
    Reply to  Kaspars

    Sarežģīti, jo telefonu ražotāji vairāk tēmē uz Win lietotājiem. Bet ar KDE connect uz abām ietaisēm (datora un android telefona) kaut kas jau notiek, piem, ja telefons vienā WiFi tīklā ar datoru, tad, saņemot sms, mailu utt tiek izmest notifikācija uz pc, ja zvana, iepauzē filmu un arī izmet notifikāciju. plus var nogrūst failus uz datoru (otrādi izstrādes stadijā).

    Kaspars
    09.12.2014 19:14

    es gan biju domājis, ka uz linux kaut ko tādu varētu taisīt tīri entuziasma pēc..
    tam jau telefona ražotājs nav vajadzīgs – tīri 3. puses programma, kas griežas uz telefona

    Kristaps Lācis
    10.12.2014 11:29
    Reply to  Kaspars

    Es minēju,ka ražotāju atbalsts ir niecīgs (nekāds). KDE connect ir OS izstrādātāju apps, otrās puses, nevis trešās, paredzēta primāri ar KDE vides OS, iespējams arī lietot ar citām linux OS. Un Linux vidē praktiski viss ir basltīts uz entuziasmu!

    Ivars Šaudinis
    09.12.2014 12:10

    Veiksmi!

    Es ikdienā gan darbā, gan mājās izmantoju linux bāzētu distributīvu un neredzu ne mazāko iemeslu, lai pārietu atpakaļ uz Windows, tāpēc prieks, ka kāds vēlas paplašināt savus pieredzes apvāršņus ar citu OS.

    Tiesa, Kristapam sākumā vajadzētu noskaidrot kādas ir priekšrocības un mīnusi lietojot Linux. Izvērtēt arī vajadzības, jo, ja visu nepieciešamo var iegūt Windows vai OS X vidē, tad iesaku tajās arī palikt. Objektīvi daudz vairāk un dažādāku programmatūru, spēcīgāks atbalsts būs populārākai videi.

    Es, piemēram, savus ikdienā nepieciešamos darbus varu veikt gan Windows vidē, gan linux vidē, bet vēlme pēc lielākas drošības sajūtas, arī stabilitātes un ātruma svaru kausus nosver par labu linux videi.

    Kaspars
    09.12.2014 12:46

    Kādu distributīvu tieši izmanto?
    Nekad neesmu īsti varējis saprast ar ko tieši tās atšķiras..ok, gnome un kde, bet viss pārējais?
    Un kā ir ar programmām – proti, ja savajagas PhotoShop, vai autoCAD, vai kādu citu no specifiskajam(bet plaši izmantotajām) programmām, tad nav dziļas “auzas”, jo ja to vispār var uzinstalēt, tad tas aizņem visu nedēļas nogali, lai dabūtu to pie dzīvības?

    Ivars Šaudinis
    09.12.2014 13:27
    Reply to  Kaspars

    Es izmantoju ne sevišķi pazīstamu crunchbang linux, kas bāzēts uz debian sistēmas. Salīdzinoši vienkāršs, bet plaši modificējams. Maz resursu prasošs.

    Par programmām – ja es attēliem vēlos mainīt toņus, izmērus, veikt kaut kādu elementu izmaiņas, pievienot kaut kādus vienkāršus efektus, papildus slāņus, tad man nav nepieciešams tāpēc Photoshop, jo to varu izdarīt ar praktiski jebkuru normālu attēlu redaktoru. Protams, ja es nodarbotos profesionāli ar šādām lietām, tad neredzu iemeslu kāpēc izmantot linux.
    Līdzīgi kā ar autoCAD – man nav nepieciešams strādāt ar šo programmatūru un, ja būtu, tad man nebūtu linux.

    Par “biroju programmatūru” – uzskatu, kad doc | docx formāts ir nepieciešams, lai dokumentu rediģētu un ikdienā es nenodarbojos ar citu cilvēku dokumentu rediģēšanu vai, pasarg dievs, formatēšanu. Ja nodarbotos, tad man nebūtu linux.

    Ja man jāuzraksta kādam dokuments, tad to daru LibreOffice vidē un saglabāju to pdf formātā. Optimistiski uzskatu, ka dokumenta saņēmējam šo manu dokumentu nebūs nepieciešamības rediģēt, tāpēč neredzu iemeslu to saglabāt docx formātā un iztieku ar plaši izplatīto pdf formātu.

    Un linux vidē it kā var dabūt pie dzīvības (varbūt ne visas versijas) photoshop vai autocad programmatūru, bet vai tas ir nepieciešams?

    Iespējams pielikumā pievienoju savas darba virsmas ekrānattēlu.

    Kaspars
    09.12.2014 14:51

    Skaidrs..visu laiku kaut kas dīda, ka jāpamēģina padzīvot ar linux (jo daļa cilvēku tak to dara un pie tam dedzīgi aizstāvās), bet ir neliela baža tieši par to, ka kaut ko nevarēs dabūt tieši tad, kad tas būs nepieciešams..
    Piemēram, ikdienā es nestrādāju ar AutoCAD, bet ja man pēkšņi ievajadzēsies, ko tad(reizi pāris gados tomēr ir pēc CADa vajadzība)?
    Tieši tas pats ir ar ofisa programmām – ikdienā tādā līmenī failus netaisu, bet šad tad gadās, ka kāds atsūta vai vajag parediģēt kādu ofisa failu ar makrosiem un funkcijām..

    Par parasto failu rakstīšanu nesatrauktos, jo pastāv iespēja gan atvērt gan saglabāt ms office failus..tā pat kā viss pārējais – bildes/mūzika/video/skype/pdf/vlc/interneta pārlūks..
    skatos, ka pat spotify Tev ir uzlikts

    bet kā ir ar kaut kādiem, ikdienas tooļiem?
    Piemēram driveru atbalsts telefoniem/planšetēm utt? viss vienmēr plug&play?

    P.
    09.12.2014 15:04
    Reply to  Kaspars

    Tur nekādi speciālie draiveri nav vajadzīgi – mūsdienu telefoni izmanto MPT caur USB. Šis risinājums strādā vienlīdz slikti uz visiem pc.

    Loks
    09.12.2014 23:09
    Reply to  Kaspars

    Ar pašu AutoCAD būs prolēmas, bet atkarībā no vajadzībām ir kaut kādas alternatīvas, kas gan būs visdrīzāk, ka diezgan primitīvas, bet vienkāršām vajadzībām, varētu būt ka pietiek. Ar offisu vajadzētu būt ok, tiesa makrosiem 100% sadarība visdrīzāk, ka nebūs. Ar telefoniem/planšētēm problēmām nevajadzētu būt, tur parasti viss ir plug&play

    10.12.2014 05:38
    Reply to  Kaspars

    Ja kaut ko vajag reizi gadā vai pat reizi mēnesī, tad daudz mazāks čakars būs vienkārši turot blakus dual-boot ar to pašu Windows kurā var restartēties un to vajadzīgo izdarīt.

    09.12.2014 16:07

    Paldies! Manu ikdienas darbu veikšanai nav nepieciešamas daudz un specifiskas programmas. Vairumā darbu pietiek ar tīmekļa pārlūku, teksta redaktoru un attēlu apstrādes rīkiem. Tāpēc šajā ziņā derēs praktiski jebkura OS.

    Neticis
    09.12.2014 13:55

    Iesaku neskatīties tālāk par http://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity pirmo piecinieku, un ne tālāk par jaunāko stabilo laidienu.

    Raivis Rasnačs
    09.12.2014 13:55

    Drosmīgi, bet slavējami. Arī man kā Windows produktu saimes fanam ir vēlme notestēt Android ledeni (5.0), kas, manuprāt, ir pirmā pa īstam (iespējams) lietojamā Android versija, bet, ja nesanāks, pārāk nepārdzīvošu.

    P.
    09.12.2014 13:58

    Nu kā kuram. Es, savukārt, iešu atpakaļ uz 4.4.4. – tieši lietojamības pēc.

    Kaspars
    09.12.2014 14:56

    Diezgan interesanti, ka populārākai linux tiek pozicionēts Mint
    Pirms gadiem 5 tas manuprāt bija knapi desmitniekā

    P.
    09.12.2014 15:01
    Reply to  Kaspars

    Tur viss baigi ātri mainījās, kad Ubuntu sāka izmantot savu Unity saskarni un sadarboties ar Amazon. Mint (kas ir bāzēts uz Ubuntu) piedāvāja tradicionālo saskarni un novāca amazon reklāmas.

    hah
    09.12.2014 17:06

    Izskatās, ka visiem ļoti krata, ko dižais čangaļu fermeris lietos turpmāk.

    09.12.2014 17:12
    Reply to  hah

    Nu, loģiski, jo mūsdienu fermās bez tehnoloģijām neiztikt. Ko lieto mans mazais trollītis?

    LeBrons Stoktons
    09.12.2014 19:13

    Interesanta apņemšanās, gut gut.

    Bet zinot, ka 90% cilvēku (un arī jurid. pers.) LV lieto Windows, tātad, piemēram, tos pašus dokumentus viņi gaidīs .docx u.tml. formātos. :D Beigās attapsies, kad būsi “sakačajis” savā linuxā dažādas converter programmas utt. :)

    09.12.2014 19:18

    Mani neinteresē ko lieto saņemošā puse. DOC un PDF ir jāprot un jāspēj atvērt visiem.

    Kristaps Lācis
    10.12.2014 11:31

    Lielākie brīvie ofisi atbalsta .docx u.c MS formātus.

    Ivars
    09.12.2014 22:46

    Dažus gadus atpakaļ biju nomigrējis uz linux pasauli – lietoju openSuSE, tad pārgāju uz Debian. Tomēr tā kā mans darbs pārsvarā saistīts ar dokumentu rediģēšanu un prezentāciju gatavošanu un nepieciešamību tās demonstrēt vietās, kur neizbēgama ir Windows, tad ilgāk par pāris gadiem šīs mocības es neizturēju. Turklāt LibreOffice likās arī ļoti neērts – gan kā teksta redaktors, gan arī prezentāciju veidošanai. Tagad esmu uz windows 8 laptopa, ikdienā izmantoju windows 8 planšeti un telefonu ar WP – jāsaka, ka jūtos ļoti ērti (oneDrive vien ir ko vērts) un linux virzienā skatos tikai tīri ziņķārības dēļ, migrēt uz turieni tuvākajā laikā vairs negrasos. Turklāt aizņemtības dēļ nav arī laika pētīt intrumentus ar kuriem strādāju. Bet vēlu veiksmi, protams!

    Loks
    09.12.2014 23:18

    Ja nepatīk unity kā man, tad ieteiktu skatīties KDE virzienā vai nu mint KDE vai netrunner-os. Netrunner ir diezgan smuki nostrādāts, lai instalēšanā/datora konfigurēšanā un vispār ikdienas lietošanā nevajadzētu saskarties ar konsoli. Gnome ļoti nepatīk dēļ GTK library apakšā un, manā izpratnē, šausmīgā open/save dialoga… Bet lai vai kādu distributīvu izvēlētos, ieteiktu kaut ko uz ubuntu bāzētu, jo tur tomēr būs visvairāk softu pieejams īpaši neiespringstot ar vajadzībo kaut ko kompilēt pašam…

    Artūrs
    10.12.2014 23:31

    Vari vēl mēģināt manjaro linux’u, kas balstās uz Arch linux. Pašam liekas diezgan simpātisks OS.

    19.12.2014 03:05

    Pilnīgi šermuļi pārskrēja pār ādu, kad izlasīju, ka tu plāno apgūt Android aplikāciju izstrādi. Man pietika neilgā augstskoals kursa. Savu roku tām vairs klāt nelikšu :D

    Krotow
    10.01.2015 11:02

    Varētu padomat, ka pasaule no šīs atklāsmes ko zaudēs :) Tavā vietā atnāks 3 citi, kuriem tas ir interesanti ;)

    10.01.2015 11:17
    Reply to  Krotow

    Nu man prieks par viņiem :)

    FS
    05.01.2015 19:13

    Hm, vajadzība piespieda periodiski padarboties ar Linux un tad nu, lūk, daži reāli fakti – Linux Mint 17 ar Xfce logu menedžeri uz datora ar Celeron 1,8 Ghz procesoru un 384 MB RAM uzrāda labāku ātrdarbību kā dators ar Win 7 un 4GB RAM, divkodolu procesoru ar apm. 2,5 Ghz frekvenci virknē noderīgu aplikāciju. Gimp darbību nav pat vērts salīdzināt, vienos vāros Linux mašīnas labā, tas pats ar WPS Office 2014 ws MS Office 2010/2013, pat Libre Office uz šīs vecās kastītes ar Linux kustās žirgtāk, u.tml.
    Par Android aplikāciju izstrādi – Eclipse veidīgajās vidēs ir pasmagi, bet pat ļoti rotaļīgi itin sakarīgas aplokācijas iespējams veidot MIT App Invertor.

    05.01.2015 19:50
    Reply to  FS

    Paldies par komentāru! Arī mana pieredze rāda, ka daļa Linux distributīvu spēj labāk darboties uz itin knapiem dzelžiem.

    22.01.2015 10:47

    Prieks par apņemšanos, Kristap! :) Lai izdodās. Dažādu apstākļu dēļ tagad esmu atgriezies pie Windows izmantošanas, taču neteikšu, ka tas ir tāpēc, ka esmu vīlies Linux. Dzīvē jauni izaicinājumi utt. Un jāsaka godīgi, visu laiku ilgojos atgriezties atpakaļ, jo pietrūkst urbināšanās pa kodu un tml. Ir cilvēki-lietotāji, tie, kuriem visu vajag baltu un pūkainu, bet ir urbēji :) Nezinu, kurš no viņiem ir uz augstākas evolūcijas pakāpes un kas ir labāk – urbt vai neurbt. Man likās, ka urbt vienkārši ir interesanti :)

    26.02.2015 15:04

    Kuru Linux distro esi izvēlējies un kādi iespaidi? ;)

    Tapewormlatvia
    01.04.2015 19:33

    Nu kā tad Kristapam 2015. gadā sokas ar pāreju uz Linux? Raspberry Pi vai Arduino arī ir iegādāts?

    01.04.2015 20:16
    Reply to  Tapewormlatvia

    Ja godīgi, tad pagaidām ir tikai daļēji panākumi. Esmu ticis pie Android viedtālruņa, taču tomēr raugos pēc iespējām to kaut kur realizēt un atgriezties pie iPhone. Tas tomēr manas vajadzības (un iegribas) apmierina labāk.

    Kas attiecas uz datoru pusi, tad plānoju iepirkt kaut kuru Intel NUC, bet vēl neesmu atvēlējis šim pirkumam budžetu. Tas verķis, manuprāt, maksā neadekvāti dārgi, lai uzreiz skrietu un pirktu. Tomēr domāju, ka agrāk vai vēlāk tikšu līdz tam. Gads vēl pat pusē nav :)

    Tapewormlatvia
    01.04.2015 20:33

    Pat ignorējot šī brīža eiro/dolāra attiecību, neviens no šiem mazajiem, kompaktajiem datoriem nav īsti lēts (It īpaši rudenī sagaidāmie Steam Machines), bet Intel NUCi šķiet vislētākie tirgū.
    Jebkurā gadījumā, lētāk ir pašam visu sakomplektēt no pirmreizinātājiem, ja ir vēlme to darīt, un samierināties ar mazlietiņ lielākiem izmēriem.

    Kā Android entuziastam un urķētājam, protams, bēdīgi dzirdēt par šādu vēlmi pāriet atpakaļ pie āboļiem, taču visnotaļ saprotami.

    Ok, veiksmi un panākumus tavos centienos! :)

    01.04.2015 20:52
    Reply to  Tapewormlatvia

    Tieši tā, lētāk ir pašam uzķimerēt kādu minidatoru, tomēr arī tam vajag pārsimts eiro un šobrīd sievasprāt tos labāk ieguldīt mēbelēs un aizkaros :) Bet tiksim arī līdz datoram, tik vienkārši tai lietai ar roku neatmetīšu.

    Vitālijs Sikuriņecs
    29.04.2015 22:53

    Reāli gads jau pusē. Bet nekas nav sākts. Interesanta apņemšanās.
    Bring it on beigās bija tik skaī vārdi tādai bezdarbībai.

    14.07.2016 11:34

    Kā veicās ar apņemšanos???

    Reklāma