Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple Pay nav ne bezmaksas serviss, nedz arī atvērts standarts

    Jaunākie raksti

    Vakar tikām iepazīstināti ar jaunajiem iPhone, Apple pulksteni, kā arī maksāšanas sistēmu Apple Pay. Iesākumā Apple Pay būs pieejams ASV, ar Apple Pay sadarbosies lielākās ASV bankas – JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup un citas. Bloomberg nedaudz parakājies dziļāk par skaļajiem publiskajiem uzsaukumiem un izrādās, ka Apple Pay nemaz nav tik balts un pūkains serviss.

    Ar Apple Pay varēs norēķināties McDonalds, Macy’s, Walgreens, Nike un daudzos citos veikalos. Kopumā tiek lēsts, ka veikalu skaits pārsniegs 220 000. Apple Pay varēs piesaistīt American Express, Mastercard un Visa norēķinu kartes.

    Bloomberg norāda, ka Apple Pay pamatīgi iecirtīs zobus patērētāju ikdienas tēriņos, jo serviss nebūs gluži bez maksas. Tiek plānots, ka jau sākumā Apple Pay apkalpos norēķinus aptuveni 40 miljardu ASV dolāru apmērā un Apple par šo pakalpojumu ieturēs aptuveni 2%*. Protams, šie 2% nodrošinās servisa ieviešanu, uzturēšanu, krāpšanas gadījumu zaudējumu segšanu u.tml.

    Vakar uzstāšanās laikā Tims Kuks norādīja, ka citiem nav izdevies ieviest šāda veida norēķinus, jo norēķinu sistēmu veidotāji domājuši tikai par savu peļņu, bet ir jāatzīst, ka 2% no iesākumā plānotiem 40 miljardiem arī ir tīri neslikts rezultāts uzņēmumam, kas “primāri nedomā par paša labuma gūšanu”. Izskatās, ka Apple ir no tā paša plauktiņa, kur nākuši Tima aprakstītie neģēļi, kas tikai domā par maksimālu peļņas gūšanu.

    Interneta komentāros bieži izskan vilšanās, ka Apple ir kārtējo reizi izveidojuši slēgtu sistēmu, nevis atvērtu standartu, kas tiešām uzlabotu visu klientu ērtības.


    * 2% no 40 miljardiem izskatās sekojoši: 800 000 000

     

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Imants Imants
    10.09.2014 16:13

    Bet mīļie cilvēki, bet ko tad jūs gribējāt?! Tā taču ir Amerika! Vienīgais, kam tur ir nozīme, ir nauda. Visam pārējam nav nedz nozīmes, nedz vērtības.

    LOOK
    10.09.2014 16:40

    Man jau gribētos ticēt, ka Ābols ar savām noslēgtajām maksas sistēmām “apliks kājas”. Tikko tev ir iPhons, tu kļūsti par slaucamu govi īsā pavadā.

    Jānis
    10.09.2014 20:55

    Nu bet takš jāsaprot, ka tāda ir vidējā karšu norēķinu komisija štatos, ko saņem karšu procesorkompānijas, kas dalās ar bankām, kas dalās ar pašiem Visa, Mastercard vai Amex. Pie mums lielie uzņēmumi maksā ap 0.9% par katru karšu pirkumu, mazie 2 – 2.5%. Štatos cipars ir lielāks. Attiecīgi 2% piedāvājums ir ļoti labs, un var kardināli mainīt kopējo situāciju ar norēķiniem, ja ir ērti lietojams un pareizi tehniski realizēts.

    Raksts totāli nekompetents. Un arī bezsaturīgs, nav apkatīti konkurenti (Square u.c.), nav minēts, ko tas maina vai nemaina Latvijā. Pievienotā vērtība – nulle.

    10.09.2014 22:01
    Reply to  Jānis

    Taisnība. Ieturētie komisijas procenti dažādām cc atšķiras. Vismaz pie mums, LV, visliekākie tie ir par AmEx transakcijām (~4%). Ja stāsts ir par lielveikalu, klāt vēl var pieskaitīt zināmu procentu no apgrozījuma, kurš jāmaksā par lielveikala mārketinga izdevumiem (kuri, cita starpā, nereti tieši jūsu veikala apgrozījumu ne visai veicina). Kas attiecas uz atvērtumu – nav un pilnīgi noteikti nevajag (kolīdz iesaistīsi šai shēmā kompāniju mūžīgi beta stadijas kompāniju G, kuras pamatbizness un ienākumu avots ir reklāma, tostarp arī mana-tava-viņas-viņu uzvedības tirgošana reklāmdevējiem (gan reālā – atstājam taču maksājumu un klientu skaitītāju pēdas, kuras var apkopot un pārdot-, gan virtuālā izpratnē), no drošuma un anonimitātes nepaliek ne smakas. Pie tam, ApplePay ir ne tikai soft-, bet arī hardware risinājums, kurā NFC ir tikai viens, un nebūt ne svarīgākais (no drošuma viedokļa) ķēdes posms. Apple ir (precīzāk, būs) 3 ierīces, kuras atbalsta Pay – iPhone 6, 6+ un Watch (sakabē ar savietojamu iPhone 5^), jo bez līgumiem, infrastruktūras un programmatūras nepieciešama arī mikroshēma, kura šifrē un glabā datus un ģenerē transakcijas unikālo dinamisko kodu. Tā vai citādi, LV šobrīd nav uz Apple Pay apvārkšņa. EU ir citas tradīcijas un norm. akti, plus mūsu te ir maz un mēs esam nabagi, līdz ar ko… Read more »

    11.09.2014 01:11

    Nu 2% ir ļoti normāli. Latvijā AmericanExpress kartes apkalpošana ir dārgāka 2x par šiem 2%…

    Artis Abols
    11.09.2014 08:19

    Salīdzināt ar Visa vai AmEx ir nepareizi. Pay ir drīzāk PayPal līdzinieks, kas “uzsēžas” jau uz esošas maksājumu sistēmas, to tikai padarot drusku interesantāku dažādiem pielietojumiem.

    Jānis
    11.09.2014 10:12
    Reply to  Artis Abols

    Nē, nepareizi. Pay nav paypala līdzinieks. Paypals ir autonoma sistēma un iet arī bez kartēm – vari atvērt kontu, tev ieskaitīs naudu un tu vari to skaitīt tālāk, tā arī nereģistrējot savu kredītkarti. Apple payā, lai veiktu maksājumu, tevi jābūt piereģistrēti kredītkartei, no kuras tad arī tiks noskaitīta nauda. Tu būtībā maksā ar karti, tikai nevekot to ārā no maka, bet piebāžot telefonu pie NFC un uzpiežot pirkstu nospiedumu, vai uztaisot online maksājumu.

    KKTK
    11.09.2014 11:18

    Valstī kur vēl jo projām ir jāmaksā par zvana saņemšanu, domāju, maksāt vēl par kaut ko šādu nebūt nav kas ārkārtējs :)

    LOOK
    16.09.2014 13:14
    Reply to  KKTK

    Un vēl šajā valstī joprojām nav banku kartes ar čipu, bet ar magnētisko joslu. Un DSL internets maksā ~150-300$ mēnesī.

    arvix
    11.09.2014 19:03

    Atkārtošu savu komentāru no cita raksta:

    “manuprāt vienīgais iespējamais scenārija ka šo sistēmu ievieš teiksim payPal vai tās pašas Visa un Mastecard, jo viņi varētu uztaisīt šo sistēmu pieejamu Apple, Androidam, WP vo tad tas varētu nostrādāt, bet tikai uz IOS bāzēta sistēma 100% neiedzīvosies ne tikai LV bet manuprāt pat USA.”

    Tāka manur;at pēc 4riem gadiem mēs varēsim tikai atcerēties ka Apple kautko tādu ir darījusi.. Un manuprāt diezgan optimistiski viņiem ir peļņas plāni :)

    Vienīgais jautājums kā tur būs.. sanāk ka Visas paņems savus procentus un tad Apple savāks vēl savus? Ja tas būs tā, tad toš RIP šim projektam :)

    Skatītājs
    27.10.2014 17:04

    Nesaprotu lietotāja ieguvumu. Ja varu ietaupīt 2% no pirkuma cenas par to vien, ka izvelku no maka karti, ielieku lasītājā un ievadu PIN, tad kāpēc gan man to nedarīt?

    MR
    26.02.2016 15:31

    pfff, kas taa par lapu seit ? vieni lohi sezh ebalaacii. Apple nem 2% jo ja tu ievies jaunu maksashanas sistemu, to nevar veidot kopa ar bankam BEZ PROCENTIEM, procentiem ir jabuut, un minimalaa likme ir 2% Tas nav apple noteiktais procents, bet bankas. Jus stulbie bomzhi sheit sezhat un neko nezinat, kas notiek. Derevnjas.

    Reklāma