Web Analytics
More
    Reklāma

    HTC One (M8) apskats

    Ja telefona izvēlē galvenais būtu dizains un metāla korpuss, šī bez ierunām būtu labākā izvēle starp Android viedtālruņiem.

    Jaunākie raksti

    Nu, ko, ir pienācis tas brīdis, kad uz testu esmu saņēmis pašu gaidītāko šī gada Android viedtālruni. Pagājušajā gadā es HTC One atzinu par gada labāko Android viedtālruni un man ir neviltota interese kā veiksies jaunajam HTC One (M8). Telefons nav zaudējis ne kripatiņas sava metāliskā šarma, darbojas ar pašu jaunāko un spējīgāko procesoru, ieguvis uzlabotu bateriju, kameras un pilnveidotu programmatūru. Vai tiešām arī šogad HTC One (M8) otro gadu pēc kārtas kāps uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena?

    HTC One (M8) tehniskie parametri

    Ekrāns: 5 collu 1080 × 1920 pikseļu izšķirtspējas (~441 ppi) Super LCD3
    Atmiņa: 2 GB RAM, 16/32 GB iebūvētā atmiņa + microSD (līdz 128 GB)
    Procesors: 2.3 GHz četrkodolu Qualcomm Snapdragon 801, Adreno 330
    Kamera: 2 x 4 MP aizmugurējā, 5 MP priekšējā
    Datu pārraide: 2G/3G/4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual band, GPS/GNSS, MHL, NFC, DLNA, Bluetooth 4.0
    Operētājsistēma: Android 4.4.2 (KitKat)
    Baterija: 2600 mAh
    Izmērs un svars: 146.36 x 70.6 x 9.35 mm, 160 g
    Cenu kategorija: ap 700 eiro

    Salīdzinājums ar pagājušā gada HTC One

    Jaunais HTC One (M8) idejiski turpina pagājušā gada HTC One aizsākto darbu – Android pasaulē piedāvā vienu no nedaudzajiem premium sajūtu raisošajiem viedtālruņiem. No mūsu pusē aktuāliem populāriem Android mobilo ierīču ražotājiem HTC un pēdējā laikā arī Sony ir faktiski vienīgie ražotāji, kas spēj priecēt ar patīkami nostrādātiem ierīču korpusiem. Īpaši aktuāli tas ir tām ierīcēm, kas maksā virs 500 eiro un kur saprotamu iemeslu dēļ gribas sagaidīt dārga produkta sajūtu.

    Šī gada HTC One korpuss joprojām tiek veidots no metāla un tā pelēkajā versijā metāls ieguvis viegli sašvīkātu (brushed metal) dizaina pieeju. HTC saka, ka tas ierīci padara vēl vairāk premium. Mēs, protams, paturam tiesības pasmīkņāt par šādu apgalvojumu. Bet kopumā ierīce nav zaudējusi ne gramu tās sajūtas, ko ieguvām nopērkot pagājušā gada modeli. Ja runājam par gramiem, tad jaunais telefons ir kļuvis jūtami smagāks un arī mazliet lielāks. Displejs saglabājis to pašu 1080p izšķirtspēju, taču pastiepies mazliet lielāks. Jaunais HTC One būvēts uz pašas jaunākās, modernākās, spējīgākās un energoefektīvākās Qualcomm Snapdragon 801 platformas (gluži tāpat kā pārējie konkurējošie flagmaņi) un beidzot ieviests arī microSD atmiņas karšu atbalsts. Aleluja! Baterija joprojām pašu spēkiem nav nomaināma, taču kļuvusi mazliet ietilpīgāka un apvienojumā ar baterijas saudzēšanas režīmu uzlabojumu sola ilgu darbību. HTC savu mazpikseļu UltraPixel kameru nav nomainījuši uz augstākas izšķirtspējas sensoru, taču ierīce aizmugurē pievienojis vēl vienu kameru, kas mēģina iegūt telpiskuma informāciju. Tas ļauj radīt interesantus attēla efektus. Priekšējā kamera ir jūtami uzlabota un tagad ar jauno telefonu varēsim uzņemt krietni labākus pašiņus, jeb pašbildes. Tātad, jau tā lieliskais HTC One ir kļuvis vēl labāks!

    HTC One (M7), 2013 HTC One (M8), 2014
    Displejs 4.7″ (1080×1920 px, 469 ppi) Super LCD3 5″ (1080×1920 px, 441 ppi) Super LCD3
    Procesors un video 1.7 GHz četrkodolu Snapdragon 600, Adreno 320 2.3 GHz četrkodolu Snapdragon 801, Adreno 330
    Operatīvā atmiņa 2 GB 2 GB
    Iebūvētā atmiņa 32/64 GB 16/32 GB + microSD (līdz 128 GB)
    Kameras 4 MP aizmugurējā, 2.1 MP priekšējā 2 x 4 MP aizmugurējā, 5 MP priekšējā
    Akumulators 2300 mAh 2600 mAh
    Izmēri un svars 137.4 x 68.2 x 9.3 mm, 143 g 146.4 x 70.6 x 9.4 mm, 160 g
    Jaunais HTC One (M8) pa labi
    Jaunais HTC One (M8) pa labi
    Jaunais HTC One (M8) pa labi
    Jaunais HTC One (M8) pa labi

    Komplektācija

    DSC01686

    Jaunais HTC One (M8) ir iepakots tāda paša dizaina kastītē kā priekšgājējs un standarta komplektācijā atradīsim pašu telefonu, lādētāju + USB kabeli, SIM un microSD karšu turētāju izbakstīšanai paredzētu adatiņu, tīri jauki skanošas (un vizuāli pamanāmas) austiņas un dokumentāciju. Kastītē būs arī vienkāršs silikona vāciņš.

    DSC01688

    Sākotnēji HTC One (M8) būs pieejams trīs krāsās: gaiši (Glacial Silver) un tumši (Gunmetal Gray) pelēkā, un zeltītā (Amber Gold). Piezīmēšu, ka skrāpētais (brushed) dizains ir tikai tumši pelēkajam modelim. Pārējie modeļi būs viegli matēti tāpat kā pagājušā gada modelis.

    HTC One (M8) krāsu varianti
    HTC One (M8) krāsu varianti

    Tagad mazliet parunāsim par vāciņiem. Jaunajam telefonam ir pieejams parastāks silikona vāciņš (iekļauts arī standarta komplektācijā) un neparastāks silikona vāciņš. Par otro ir vērts bilst pāris vārdus. Zemāk bildēs varam apskatīt HTC Dot View vāciņu caur kuru cauri var redzēt dažādus paziņojumus (laiku, laika prognozi un paziņojumus par ienākošajām ziņām u.c.). Pašā vāciņā nav iestrādāta nekāda elektronika un caur to varam saskatīt ekrānā notiekošo. Šie paziņojumu nav ieslēgti visu laiku (tas nebūtu jauki pret bateriju), taču apskatīties informāciju varam divreiz piesitot pa telefona ekrānu (arī caur vāciņu). Manuprāt rezultāts ir sanācis dikti gaumīgs. Vismaz viens operators šos vāciņus ir pasūtājis arī Latvijā un to cena būs aptuveni 40 eiro.

    DSC01701

    DSC01693

    Smagais metāls ir smags

    Un arī sasodīti lielisks! Ja pagājušā gada HTC One korpusā metāls bija 70%, tad jaunajā modelī korpusa uzbūvē izmantoti jau 90% metāla. To var just ierīci paņemot rokā, jo tā ir ne tikai izmēros liela, bet arī pasmaga (160 g). Arī 9.3 mm biezums ir mazliet vairāk nekā konkurentiem, taču to var vieglu sirdi novelt uz metāla korpusu un pamatīgo skaņu sistēmu. Metāla telefonu izveidot ir krietni sarežģītāk un arī dārgāk nekā plastmasas, jo ir jācīnās gan ar pašu materiālu, gan antenu izvietojumu, lai ierīce spētu kalpot arī kā sakaru ierīce. Prieks, ka HTC ir ticis galā ar šo sarežģīto uzdevumu un rezultāts ir vienkārši lielisks! Var pat teikt, ka jaunais HTC One (M8) ir labākais uzņēmuma radītais produkts.

    Tā kā ierīce ir aprīkota ar lielu 5 collu displeju, tad to par ērtu nosaukt būs grūti, tomēr salīdzinot ar konkurentiem tas ergonomikas ziņā nav pats trakākais gadījums. Aizmugurējā daļa ir prātīgi noapaļota un kopumā telefonu rokā noturēt var. Tiesa, metāla korpuss šo ierīci padara arī jūtami slidenu un sausās rokās vai nedod dies’ cimdos tā būs kā ziepes gabals dušā. Uz zemes.

    Šī telefona prezentācijas pasākumā man bija iespēja to aplūkot blakus “vecajam” HTC One un paņemot abas ierīces rokā, secināju, ka jaunais ir pastiepies garāks par nepilnu centimetru un ar to pietiek, lai ierīci lietot būtu sarežģītāk. Pagājušā gada modelis šādā ziņā tomēr šķiet labāk noturams rokā. Heh, būtu to otro kameru nozūmējuši un nenāktos ierīci stiept tik garu.

    DSC01706

    Kā tas viss salikts kopā? Perfekti! Ir redzēti daudz un dažādi telefoni, bet uzbūves kvalitātes ziņā HTC One (M8) ir viens no labākajiem. Ierīces uzbūves pamatīgums ir salīdzināms ar iPhone 4/4S, tikai šoreiz bez viegli plīstošās stikla apdares. Kopumā ierīce izskatās labi un to ir prieks paņemt rokā! Android pasaulē šādu ierīču nav nemaz tik daudz. Un, jā, tas ir būtiski flagmanim, ierīcei, kas maksā milzu naudu.

    DSC01707

    Virs displeja novietota 5 megapikseļu kamera, apgaismojuma un tuvuma sensori un pamatīga skaļruņa reste. Zem tās ir paslēpusies arī paziņojumu gaismas diode.

    DSC01709

    Zem displeja gozējas lepns HTC logo, kas lieti noder, lai ātrumā saprastu kur ierīces augša un kur apakša. Augša un apakša ir tik līdzīgas, ka ātrumā nemaz nevar pateikt kā pareizi norotēt telefonu. Zemāk redzēsim vēl lielāku skaļruņa resti. Zem tās iebūvēts arī mikrofons.

    Šis telefons ir skaļš. Nopietni, tas ir viens no skaļākajiem telefoniem, ko ir nācies lietot. Ierīces testēšanas pirmajā dienā es pieļāvu kļūdu un modinātāja signālam uzliku maksimālo skaļumu. Mani gultā līdz tam mierīgi dusošie minči ne tikai uzleca 2 metru augstumā, bet vēl pusstundu nenāca atpakaļ guļamistabā. HTC vairs nesadarbojas ar Beats Audio un tagad savu skaņu sistēmu dēvē par BoomSound. Ierīces stereo skaļruņi skaņu raida tieši lietotāja virzienā un spēj sasniegt līdz 95 dB lielu skaļumu (jaunais One ir par 25% skaļāks par iepriekšējo). Ierīcē ir iebūvēti pārdomāti skaņas pastiprinātāji un viss ir kārtībā arī ar skaņas kvalitāti. Laba ir arī sarunu kvalitāte (un skaļums). Ak, jā, šis telefons arī pamatīgi vibrē. Ja noliksim telefonu uz cietas galda virsmas, vibrozvanu dzirdēsim blakus istabā. Tātad ar trokšņošanu te viss ir vislabākajā kārtībā. BoomSound iestatījumos gan var atslēgt, bet īsti nezinu kāpēc to darīt, jo tad telefons skan kaut kā sliktāk (netīrāk).

    DSC01710

    Pagājušā gada modelim navigācijas taustiņi bija novietoti zem ekrāna un šajā ziņā jaunais One ir nācis ar izmaiņām. Tagad šie taustiņi tiek attēloti uz ierīces ekrāna, bet josla nekur nav pazudusi.

    Kreisajā sānā atradīsim atvilktnīti nano SIM kartei (jā, tā ir tā pavisam maziņā, ko izmanto arī jaunākie iPhone), bet pa labi atvilknīte microSD atmiņas kartei (līdz 128 GB). Es domāju, ka daudzi būs priecīgi par atmiņas kartes funkcijas iekļaušanu. Pie reizes iesaku izlasīt rakstu par to kā jaunākajā Android (KitKat) versijā notiek darbības ar atmiņas kartēm.

    DSC01722

    DSC01717

    DSC01718

    Telefona augšpusē iestrādātā melnās plastmasas josliņa mazliet lec laukā no kopējā dizaina, bet pieņemu, ka tas saistīts ar antenu izvietojumu. Metāla korpusu gadījumā signāla uztveramība ir krietni sarežģītāks process. Kaut kur zem melnās joslas ir iestrādāts infrasarkano staru raidītājs (varēsim kontrolēt savu televizoru). Ierīces ieslēgšanas/izslēgšanas un ekrāna bloķēšanas taustiņš ir novietots telefona augšpusē. Un tas ir briesmīgi neērti! Lai tik lielai ierīcei aizsniegtu šo taustiņu, telefons rokā ir jāpaslidina uz leju un tā ierīci var no(s)lidināt arī uz zemes. Ja mēģināsim žonglēt ar vienu roku, visdrīzāk pieskarsimies labajā sānā novietotajam skaļuma regulatoram un pamainīsim ierīces skaļuma režīmu. Pat pēc nepilnas nedēļas lietošanas es tā arī neesmu piešāvies pie šīs nianses un visu laiku sanāk nospiest skaļuma regulatoru. Krietni ērtāk, ja ekrāna bloķēšanas taustiņš ir novietots ierīces sānā, kur to var aizsniegt ar īkšķi. Pagājušā gada modelim šis taustiņš arī bija augšpusē, bet kreisajā sānā un tas ir mazliet labāk. Par laimi šo telefonu, līdzīgi kā Nokia vai LG ierīces, var atbloķēt divreiz piesitot pie ekrāna. Par šo un citiem Motion Launch žestiem parunāsim vēlāk.

    DSC01715

    HTC One (M8) apakšā atradīsim microUSB pieslēgvietu ierīces lādēšanai un datu pārraidei un blakus novietota arī 3.5 mm audio pieslēgvieta.

    DSC01719

    Displejs

    HTC saviem flagmaņiem jau izsenis ir izmantojis kvalitatīvus LCD displejus un arī šoreiz nekas nav mainījies. Es uzskatu, ka HTC One (M8) ir iestrādāts viens no pašiem labākajiem pieejamajiem displejiem. Displeja izmērs ir 5 collas un pie Full HD (1080 × 1920 pikseļu) izšķirtspējas punktu blīvums ir aptuveni 441 ppi. Vienkāršoti runājot, tas nozīmē, ka attēls ir ass un nav saskatāmi atsevišķi punkti. Krāsas tiek attēlotas korekti, apgaismojuma līmenis ir pietiekams arī spožos Saules staros un vienīgi kontrasta ziņā tas piekāpjas Samsung ierīcēs plaši izmantotajiem AMOLED displejiem. Tāpat ekrānu sedz Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls.

    UltraPixels kamera + dziļuma kamera

    Mūsdienās viedtālruņos ir ļoti svarīga laba kamera un šajā ziņā HTC ir izvēlējušies iet smagāko ceļu. Pagājušā gada HTC One tika iestrādāta UltraPixels kamera, kurai ir relatīvi niecīga 4 megapikseļu izšķirtspēja, taču liels sensors un tādējādi lielāki atsevišķi pikseļi nekā konkurentiem. Teorijā tam būtu jādod iespēja uzņemt kvalitatīvākus (labāk apgaismotus) attēlus slikta apgaismojuma apstākļos. Realitātē gan sanāca tā, ka kamera tīri pieklājīgi darbojās gadījumos, kad apkārt tumšāks, bet normālos (apgaismojuma ziņā) apstākļos tā krietni iepalika tiešajiem konkurentiem ar krietni augstākas izšķirtspējas kamerām.

    Arī šogad jaunajā HTC One tiek izmantots tāds pats UltraPixels sensors (taču bez optiskās attēla stabilizācijas sistēmas), taču klāt nākusi vēl viena kamera, kas iegūst telpas dziļuma (telpiskuma) informāciju. Starp citu, šī otrā kamera izmanto pagājušā gada modeļa priekšējās kameras sensoru. Otrā kamera papildina attēlu ar informāciju, taču lietotājs īsti nevar tikt pie šīs papildus informācijas. Tā tiek izmantota dažādu efektu sasniegšanai. Kā redzam fotogrāfijā zemāk, jaunajam telefonam tagad ir divas dažādu krāsu zibspuldzes diodes (tāpat kā iPhone 5s) un tās iestrādātas ar domu uzlabot apgaismošanas kvalitāti.

    DSC01713

    Jaunajā telefonā ir krietni vienkāršota kameras aplikācija. Kameras režīmiem varam piekļūt nospiežot četru bumbuļu pogu pa labi, bet izvēlētā režīma iestatījumi parādās, ka spiežam trīs punktiņus pa kreisi. Starp citu, kameras iestatījumus varam saglabāt. Ja runājam par kameras režīmiem, tad tie šoreiz ir seši: fotografēšana, video uzņemšana (šim telefonam nav 4K video uzņemšanas iespējas), Zoe kamera, pašportreti (priekšējā kamera), divkāršā tveršana (vienlaicīgi izmanto kameras abās ierīces pusēs) un 360 grādu panorāma.

    2014-04-18 07.16.51

    2014-04-18 07.15.13

    360 grādu panorāmas režīmā ir interesanti bildēt, jo telefons pats uzskatāmi parāda kā pagriezties (jāķer oranžie bloki), tomēr sastiķēšanas algoritmi nedarbojas perfekti un visos manos mēģinājumos telpa apkārt bija vairāk vai mazāk deformēta.

    2014-04-18 07.19.19

    2014-04-18 07.20.36

    Atverot kādu bildi rediģēšanas režīmā, tiekam pie vesela lēruma dažādu iestatījumu. Tepat arī meklējami dažādi filtri, ietvari un attēla pielabošanas instrumenti.

    2014-04-18 07.52.20

    2014-04-18 08.18.17

    Fokusa maiņas efekts pēdējā laikā patīk visiem ražotājiem un arī HTC nav izņēmums. Šeit to sauc par UFocus un ikvienai uzņemtajai bildei varam nofokusēties uz kādu objektu (pārējais būs vieglā miglā tīts).

    2014-04-18 07.52.30

    2014-04-18 08.04.15

    Zemāk var apskatīties kā dabā izskatās vairāki efekti, kur tiek izmantoti 3D efekti.

    Pašportreti, jeb pašiņi šobrīd ir topā un HTC savā jaunajā telefonā iestrādājis patiešām labu priekšējo kameru. Patiesībā tās 5 megapikseļu izšķirtspēja ir augstāka par aizmugurējo kameru. Kamerai ir arī pietiekami plats leņķis, lai bildē satilptu visi mūsu draugi un ja gribam izmantot visu sensora laukumu, pārslēdzamies uz 4:3 malu attiecību.

    Tagad būtu īstais laiks un vieta parunāt par uzņemto attēlu un video kvalitāti. Pagājušā gada modelim kamera radīja galvassāpes un situācija ir līdzīga arī jaunajam One. Proti, bildes ar telefonu varam uzņemt normālas un ar to izmēru un kvalitāti pilnībā pietiks sociālajiem tīkliem, tomēr 4 megapikseļi ir maz un ar šo telefonu uzņemtās bildes būs ne pārāk derīgas nopietnākiem darbiem vai izmantošanai lielākai drukai. Arī slikta apgaismojuma apstākļos HTC One nebūs labākā izvēle. Es gan domāju, ka vairums telefona lietotāju tāpat ierīces kameru izmantos tikai sociālajiem tīkliem tāpēc var droši teikt, ka kameras spējas būs pietiekamas. Tāpat arī jāsaprot, ka pilnīgi visi konkurenti kameras ziņā ir priekšā šim metāla skaistulim. Tātad, ja telefonā tev ir ļoti svarīga kvalitatīva kamera, tad HTC One nebūs labākā izvēle. Zemāk daži attēlu piemēri (spied uz bildes, lai redzētu pilno bildi).

    2014-04-14 17.15.34

    2014-04-15 19.16.37

    2014-04-17 09.41.18

    Arī HTC One (M8) domā par veselīgu dzīvesveidu

    Fitness un veselīgs dzīvesveids šobrīd ir topā arī mobilajās ierīcēs. Visi lielie ražotāji cenšas radīt vai sadarboties ar servisiem, kas lietotājiem palīdz būt veselākiem un sportiskākiem. Piemēram, Samsung telefonā iebūvē ne tikai soļu skaitītāju, bet pat sirdsdarbības sensoru. Tāpat Galaxy S5 sadarbojas ar Samsung izstrādātiem viedpulksteņiem un Gear Fit fitnesa aproci. Arī HTC negrib atpalikt un telefonā iebūvējis sensorus, kas spēj uzskaitīt lietotāja kustības (un pie reizes ātri neizrīt bateriju). HTC One sadarbojas ar Fitbit fitnesa aprocēm, taču nevajag bēdāt, ja mums tādas vēl nav. Pats telefons arī prot uzskaitīt soļus un aprēķināt nostaigāto attālumu un nodedzināto kaloriju skaitu.

    2014-04-18 09.56.56 2014-04-18 09.56.35

    Baterija patīkami pārsteidz

    Šis ir vēl viens aspekts, kas mani patīkami pārsteidza. Jaunajam HTC One (M8) ar bateriju viss ir vislabākajā kārtībā. Ierīce ir aprīkota ar mazliet lielāku 2600 mAh akumulatoru (pagājušā gada One bija 2300 mAh akumulators) un klāt nācis īpašs baterijas saudzēšanas režīms. Tāpat milzīga nozīme ir jaunajam Snapdragon 801 procesoram, kas ir ne tikai jaudīgāks, bet arī krietni energoefektīvāks. To, starp citu, var just arī uz Samsung Galaxy S5. HTC saka, ka jaunais One spēj darboties par 40% ilgāk nekā iepriekšējais modelis.

    Ierīces oficiālajā specifikācijā norādīts, ka telefons ar vienu uzlādi spēj nodrošināt līdz 20 stundām sarunas (3G tīklos) un līdz 496 stundām gaidīšanas režīmā. Dažādi testi parāda, ka ar šo telefonu var aplūkot tīmekli un video vismaz 9 stundas no vietas. Ļoti līdzīgus darbības laikus sola arī Galaxy S5, tam gan sarunas ilgākas (līdz 21 h). Praksē gan jaunais HTC One baterijas ziņā man darbojas krietni pārliecinošāk par Galaxy S5. Kārtības labad gan jāatzīst, ka Galaxy S5 nebija pārdošanas modelis, tāpēc varbūt ir piedodama tā nestabilā baterijas darbība. HTC One man spēj nodrošināt pilnu darba dienu un pie mazliet mazākas ikdienas aktivitātes pat smuki darbojās 2 dienas. Ir ierīces par kuru baterijas spējām mani māc šaubas (piemēram, Nexus 5) un ir ierīces, kur es par to neuztraucos (piemēram, LG G2). HTC One ir spilgts otrās kategorijas pārstāvis un baterijas ziņā šī ierīce ir tuva LG G2 sniegumam.

    Tā kā telefons būvēts uz Qualcomm Snapdragon 801 bāzes, tad tam ir iestrādāta Qualcomm Quick Charge 2.0 funkcija, kas ļauj to uzlādēt par 75% ātrāk (salīdzinot ar ierīci bez šīs funkcijas). Te gan ir viens āķis. Lai funkcija darbotos, jāizmanto jaudīgāks lādētājs. Ierīces komplektācijā ir iekļauts mazāk jaudīgs 1.5 A lādētājs un HTC sola, ka drīzumā piedāvās arī 1.67 A lādētāju, kas ļaus izmantot šo funkciju un ierīce būs uzlādējama krietni ātrāk. Pilna uzlāde ar standarta komplektācijā iekļauto sienas lādētāju notiek nepilnās 3 stundās. Tas nav gluži ātrākais rādītājs.

    2014-04-14 17.16.25 2014-04-16 05.15.59 2014-04-17 20.45.54

    Telefonam ir vairāki enerģijas taupīšanas režīmi. Ieslēdzot “parasto” taupīšanas režīmu, varam pielāgot vairākus iestatījumus, lai ierīce ilgāk darbotos ar vienu uzlādi – samazināt ekrāna spilgtumu, izslēgt vibrācijas režīmu, izslēgt datu pārraidi kad izslēgts displejs un samazināt centrālā procesora rijīgumu. Ar šo režīmu ierīce joprojām būs funkcionāla, taču darbosies ilgāk.

    Ierīcei ir arī tā saucamais galējais strāvas taupīšanas režīms, kas būs aktuāls, ja nonāksim situācijā, kad lādētāja pie rokas nav, bet pēc iespējas ilgāk jābūt sazvanāmiem (piemēram, brīvdienās laukos). Ieslēdzot šo režīmu, telefons samazinās ekrāna spilgtumu, izslēgs vibrozvanu, atslēgs datu savienojumus (kad ekrāns izslēgts) un atstās darboties tikai pašas svarīgākās telefona funkcijas. HTC sola, ka ieslēdzot šo režīmu pie 5% baterijas, telefons būs sazvanāms vēl 15 stundas. Pilnībā šo režīmu gan neiztestēju, jo es nezinu kā tas ir nelietot telefonu 15 stundas no vietas, tomēr cik esmu ievācis informāciju, tad no šī režīma būs jēga brīžos kad ir patiešām gandrīz tukša baterija, bet jāpaliek sazvanāmam. Vispār man patīk šīs baterijas saudzēšanas tehnoloģijas, kas šogad ir teju visos dārgajos viedtālruņos. Sen jau bija laiks!

    2014-04-14 17.16.16 2014-04-17 12.09.08

    Veiktspēja, iebūvētā atmiņa un datu pārraide

    Jaunais HTC One (M8) darbojas ar šobrīd jaunāko un spējīgāko Qualcomm Snapdragon 801 četrkodolu procesoru. Tam patiesībā ir vairākas variācijas un Eiropai pienākas MSM8974AB variants, kas darbojas ar 2.3 GHz takts frekvenci. Ķīnā un citos Āzijas reģionos HTC One ir aprīkots ar MSM8974AC variantu, kas atšķiras ar ātrāku 2.5 GHz takts frekvenci. Interesanti, ka Samsung Galaxy S5 darbojas ar ātrāko procesora modeli, taču veiktspējas testos tik un tā vairumā gadījumu piekāpjas HTC One (M8) Eiropas modelim. Telefonam ir 2 GB operatīvā atmiņa un 16 vai 32 GB liela iebūvētā atmiņa, ko var paplašināt ar microSD atmiņas kartēm līdz 128 GB.

    2014-04-17 20.45.36 2014-04-17 20.45.27 2014-04-18 07.00.15

    Telefons darbojas ne tikai 2G/3G, bet arī 4G tīklos un nodrošina visas šobrīd aktuālās datu pārraides tehnoloģijas (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual band, GPS/GNSS, MHL, NFC, DLNA, Bluetooth 4.0). Testa laikā man neradās problēmas ar uztveramību un ierīce nodrošināja kvalitatīvus balss un datu pārraides pakalpojumus.

    Vairumā veiktspējas testu jaunais HTC One (M8) pārspēj Samsung Galaxy S5. Tomēr atšķirība starp abu ierīču sniegumu ir niecīga un ikdienas lietošanā diez vai būs pamanāma. Abas ierīces ir līdzvērtīgi jaudīgas. Tāpat ir vērts norādīt, ka šos testus vairums ražotāju cenšas piemuļķot. Tas darbojas tā, ka telefons detektē veiktspējas testu un iemin “pedāli grīdā”. Rezultātā iegūstam datus, kam īsti nevar ticēt. Pēdējā informācija liecina, ka arī šoreiz HTC nav spējis atturēties no šmaukšanās un šiem rezultātiem ir tīri informatīva nozīme.

    2014-04-14 13.09.01 2014-04-14 13.26.26 2014-04-14 13.28.20

    Programmatūra: Android (KitKat) + Sense 6.0

    Telefons darbojas ar jaunāko Android 4.4.2 (KitKat) versiju un pamatīgi uzlaboto Sense 6.0 saskarni. Saskarnes, protams, lielā mērā ir gaumes jautājums, bet Sense personīgi man šķiet viena no gaumīgākajām un ērtākajām saskarnēm. Jaunākās saskarnes versijas uzlabojumi ir īpaši patīkami. Par laimi mēs esam pārdzīvojuši tos laikus, kad Android pats izskatījās briesmīgi un ražotāji centieni to labot arī bija briesmīgi. Tagad arī kails Android (KitKat) izskatās gaumīgi un ražotāji savas saskarnes ir veduši pie prāta. Vieniem tas ir sanācis labāk, citi vēl ir ceļā. HTC ar Sense pavisam noteikti ir topa augšgalā.

    Slēgekrānā, kā pierasts, novietotas mūsu svarīgākās aplikācijas un tās var palaist uzreiz. Mēs ierīci varam atbloķēt galvenajā mājas ekrānā vai arī uzreiz pa taisno BlinkFeed ekrānā, kur tiek attēlotas mums aktuālākās ziņas no sociālajiem tīkliem un citiem ziņu resursiem.

    2014-04-17 20.59.18 2014-04-17 20.59.37 2014-04-17 21.01.17

    BlinkFeed ekrāns atrodas pašā kreisajā malā, taču to var pilnībā aizvākt, ja nav pēc tā nekādas vajadzības. Es gan ieteiktu kādu brīdi to pamēģināt palietot. Tajā telefons prot attēlot informāciju no dažādām aplikācijām, sociālajiem tīkliem un ziņu resursiem. Tādējādi katrs šo ekrānu spēs aizpildīt ar tieši viņam aktuālu informāciju.

    2014-04-14 15.40.24 2014-04-17 21.09.30 2014-04-17 21.09.53

    Ātro iestatījumu logā varam redzēt 12 iestatījumus. Ja uz tiem piespiežam, varam izreiz pamainīt to vērtību (piemēram, ekrāna apgaismojuma līmeni), bet nospiežot uz “…” pogas, tiksim pie konkrētā iestatījuma sadaļas, lai to varētu pielāgot pamatīgāk. Ļoti ērti! Šiem 12 iestatījumiem var pamainīt secību, kā arī noņemt vai to vietā pievienot 12 citus.

    Neseno palaisto programmu logs izsaucams ar navigācijas taustiņu labajā pusē un tajā programmas attēlotas kā mazas kartītes. Pavelkam uz augšu, lai aizvērtu konkrētu programmu vai augšā nospiežam krustiņu, lai aizvērtu visas atvērtās programmas. Aplikāciju saraksts izkārtots kā vertikāls saraksts, taču mēs tās varam paši pārkārtot vai pat slēpt.

    2014-04-14 15.43.42 2014-04-16 18.00.58 2014-04-14 15.40.52

    Lai būtu vieglāk operēt ar šo izmēros palielo telefonu, HTC tajā ir iestrādājis Motion Launch žestus. Kopumā tie ir pieci un vispār diezgan noderīgi:

    • Dubultā piesitam pie ekrāna, lai to atmodinātu (jā, gluži kā LG un Nokia ierīcēs)
    • Paceļam tālruni portretorientācijā (vertikāli) un pavelkam pa kreisi, lai pamodinātu ierīci un palaistu logrīka paneli
    • Paceļam tālruni portretorientācijā un pavelkam pa labi, lai pamodinātu ierīci un palaistu BlinkFeed ekrānu
    • Paceļam tālruni portretorientācijā un pavelkam uz augšu, lai pamodinātu ierīci
    • Paceļam tālruni portretorientācijā un pavelkam uz leju, lai pamodinātu ierīci un ieslēgtu izsaukšanu ar balsi
    • Paceļam tālruni ainavorientācijā (horizontāli) un nospiežam skaļuma pogu, lai pamodinātu ierīci un ieslēgtu kameru

    Starp citu, ierīces iestatījumos varam ieslēgt, lai telefons samazina zvanīšanas skaļumu, kad to paņemam rokās un tāpat varam iestatīt, lai telefons zvana skaļāk, kad ierīce atrodas kabatā vai somā.

    Ņemot vērā, ka šim telefonam ir tik bezdievīgi skaļš vibrozvans, meklēju iespēju to apklusināt naktīs. Protams, var katru nakti manuāli slēgt laukā vibrozvanu, tomēr tas nav diez ko ērti. Par laimi šajā telefonā ir pārdomāts “Netraucē!” režīms. Šajā režīmā netiks pieņemti zvani, pilnībā tiks atslēgtas visas skaņas un izslēgta arī paziņojumu gaismas diode. Ir iespējams atlasīt atsevišķus kontaktus, kas tomēr tiks cauri mūsu režīmam, piemēram, tuvinieki vai šefs. Var iestatīt, lai cauri izlaužas arī modinātāja skaņas. Šo režīmu var iestatīt uz noteiktu ilgumu, piemēram, tuvāko stundu, bet var arī sagatavot grafikus. Ļoti noderīga un labi pielāgojama funkcija.

    2014-04-18 06.47.30 2014-04-18 06.47.36 2014-04-18 06.48.53

    2014-04-14 15.41.08 2014-04-14 15.41.59 2014-04-14 15.42.30

    Salīdzinājums ar konkurentiem

    Tā kā HTC One (M8) pretendē uz gada viedtālruņa titulu, tad to ir jāsalīdzina ar pašiem labākajiem konkurentiem. Šis telefons ir vislabākā izvēle tiem, kam svarīgi kā ierīce izskatās un jūtas rokā. HTC One (M8) metāla korpusu nespēj pārspēt neviens Android konkurents. Vienīgi Sony izrāda interesi par šo jomu. HTC One (M8) trūkums salīdzinot ar Samsung Galaxy S5 un Sony Xperia Z2 ir ūdensizturība. HTC telefons šajā ziņā ir pilnīgi neaizsargāts. Ja runājam par kamerām, tad te izskatās, ka līderis ir Sony produkts un otrajā vietā liktu Galaxy S5, jo tas nav tik labs kā HTC One (M8) slikta apgaismojuma apstākļos, tomēr normālos atpstākļos būs priekšā HTC veikumam. Tīri funkciju un dažādu iespēju ziņā līderis ir Galaxy S5, tomēr to realizācija vairumā gadījumu ir neveikla. Ja neskrienam pēc visas pasaules iespējām, bet labāk izvēlamies nostrādātas lietas, tad interesantāks būs HTC One (M8) ar jauno Sense 6.0 saskarni.

    Pēdējā brīdī tabulā iekļāvu arī LG G2, kas gan nav šī gada produkts, tomēr tehniskā aprīkojuma ziņā tas sīvi konkurē ar šī gada modeļiem, taču maksā vismaz uz pusi mazāk. Iespēju/cenas ziņā tas ir ļoti labs produkts.

    HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z2 LG G2
    Displejs 5″ 1080x1920px, 441 ppi, Super LCD3 5.1″ 1080x1920px, 432 ppi, Super AMOLED 5.2″ 1080x1920px, 424 ppi, IPS LCD 5.2″ 1080x1920px, 424 ppi, IPS LCD
    Procesors 2.3 GHz četrkodolu Qualcomm Snapdragon 801, Adreno 330 videosistēma 2.5 GHz četrkodolu Qualcomm Snapdragon 801, Adreno 330 videosistēma 2.3 GHz četrkodolu Qualcomm Snapdragon 801, Adreno 330 videosistēma 2.26 GHz četrkodolu Qualcomm Snapdragon 800, Adreno 330
    Operatīvā atmiņa 2 GB 2 GB 3 GB 2 GB
    Iebūvētā atmiņa 16/32 GB + microSD (līdz 128 GB) 16/32 GB + microSD (līdz 128 GB) 16 GB + microSD (līdz 128 GB) 16/32 GB
    Kameras 2 x 4 MP aizmugurējās, 5 MP priekšējā 16 MP aizmugurējā, 2 MP priekšējā 20.7 MP aizmugurējā, 2.2 MP priekšējā 13 MP aizmugurējā, 2.1 MP priekšējā
    Akumulators 2600 mAh 2800 mAh 3200 mAh 3000 mAh
    Izmēri un svars 146.36 x 70.6 x 9.35 mm, 160 g 142 x 72.5 x 8.1 mm, 145 g 146.8 x 73.3 x 8.2 mm, 163 g 138.5 x 70.9 x 8.9 mm, 143 g

    Secinājumi: Dizains un korpusa materiāls nav galvenais

    Ja mēs esam HTC produktu fani un lietojam kādu vecāku ierīci, tad bez liekas kavēšanas maija sākumā varam skriet uz veikalu un uz letes nolikt aptuveni 700 eiro par jauno One. HTC fana sirdi šis telefons sildīs jo silti – tam ir lielisks dizains, fantastisks metāla korpuss, pa pilnam jaudas, lielisks displejs un viss vislabākajā kārtībā ar bateriju. Kameras (ne)spējas gan būs jāpiecieš.

    Tomēr ja mēs neesam kāda noteikta zīmola fani un meklējam pašu spējīgāko ierīci, tad izvēles iespējas būs plašākas. Upurējot metāla korpusu, varam tikt pie plastmasīgā Galaxy S5, kas spēs paveikt vairāk nekā HTC One. Ne vienmēr gan vairāk ir labāk. Gribam pašu labāko kameru? Metam acis uz Sony Xperia Z2 pusi. Diemžēl pagaidām nevaru pateikt kurš būs šī gada top viedtālrunis, jo vēl ir jādod iespēja arī Sony Xperia Z2. Cerams, ka tuvāko nedēļu laikā to saņemšu uz testu. Tad arī būs pilna skaidrība par šī gada labākajām ierīcēm.

    Man patiešām patīk HTC One (M8), jo es sevi sliecos uzskatīt par HTC fanu. Savulaik lietoju HTC Desire un joprojām tas telefons labā atmiņā. Dizaina un metāla korpusa ziņā HTC One nav konkurentu starp Android ierīcēm un zināmā mērā tas pārspēj pat iPhone. Man arī ļoti patīk tas ko HTC izdarījis ar Sense 6.0 saskarni, tā ir ne tikai vizuāli pievilcīga, bet arī praktiski ērta. Nedēļu lietoju jauno One un tā arī nepieradu pie tā milzu izmēra. Es patiešām labāk iztiktu bez tās otrās kameras un ierīci padarītu mazliet īsāku. Tāpat arī ar nožēlu jāatzīst, ka HTC mēģinājumi ar UltraPixels kameru nav izrādījušies veiksmīgi – telefons bildē jūtami sliktāk nekā visi konkurenti. Ja tikai Sony piedāvātu ūdensizturīgas ierīces, tad es par to daudz nerunātu, bet tā kā par to domā arī Samsung, tad HTC One paliek tādā kā autsaidera lomā. HTC One (pamatā dizaina, saskarnes un korpusa dēļ) ir viens no telefoniem, ko es labprāt lietotu ikdienā.

    Pozitīvais:
    • Fantastisks metāla korpuss
    • Lielisks displejs
    • Lieliska baterijas darbība
    • Patīkami nostrādāta saskarne, programmatūra

    Negatīvais:
    • Ierīce ir pasmaga
    • Nekonkurētspējīga aizmugurējā kamera
    • Salīdzinot ar tiešajiem konkurentiem, ierīce nav ūdensdroša

    HTC One (M8) cenas Latvijas interneta veikalos

    Ja telefona izvēlē galvenais būtu dizains un metāla korpuss, šī bez ierunām būtu labākā izvēle starp Android viedtālruņiem.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    9
    Displejs
    9
    Kamera
    5
    Veiktspēja
    9
    Programmatūra
    9
    Baterija
    9
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gints
    18.04.2014 15:32

    Interesanti, kurš pirmais pārkāps 1k eiro slieksni?

    Dinoo
    18.04.2014 15:36

    Lielisks apskats ,prieks lasīt. Ar nepacietību gaidu sony xperia z2 apskatu un protams vasarā vai uz rudens pusi arī lg G3 .

    Ps.Rakstā ieviesusies kļūdiņa par baterijas apjomiem (tie izskatās pēc Samsunga).

    Kristaps
    18.04.2014 19:35

    Izcils un noteikti pats labākais pašmāju apskats! Vienīgais varēj kādus video ielikt ko spēj uzņemt dienā/naktī šis brīnums un kā tie ‘slavenie’ iebūvetie skaļrunīši skan… Personīgi liela dusma ir uz kameru… ok pagājušo gad sapratu šo mazo upx ‘trendu’ = kkas jauns un nav ko uzreiz bliezt tur mega ciparu savādak nebūs ar ko vēlāk nākamajos jaunajos flagmeņos spīdēt, bet šogad jau varēja viņu pielabot un pielikt tos upx klāt! Lai ir vismaz 6upix kamera.. 4 ir pārāk necilvēcīgi, īpaši ja bildē kādas bildes kur tie objekti ir attālumā(kādu ainavu teiksimkaut pārdesmit m attalumā) beigās viens liels neglīts maza izšķirtspēja pastalis sanāk uz datora monitora un negribas pat vairs nevienam rādīt… Tā otra kamera aizmugurē mani nerausta, jo viņu fiziski izmantot nevar…. Cepums par ideju, bet ja tik tās krutās fīčas var ‘SW’ izmantot tad viņa varēj arī nebūt un īsti nerausta un labāk varētu būt tur aizmugurē viena 8upix kamera…. nu labi kaut uzčinījusi uz 6…. Būtu vismaz civilizēti! <- jā jā! Zinu 'px' neizsaka attēla kvalitāti, bet uz vismaz 27'' FHD monitora(nerunājot par lielo zēnu mantiņām) sensors u.t.t. var būt jebkāds, 4upix/mpix attēla izmērs izskatās vienkārši atbaidoši un atpalikoši ne flagmeņa cienīgi! Gan jau arī nākamgada flagmenim –… Read more »

    Marčello
    19.04.2014 08:09

    It kā jau neko aparāts, ja ne nekādā kamera un telefona aizmugure, izskatās smieklīgi tas aizmugurējais vāciņš un vēl izlocīts

    Aigars
    20.04.2014 21:09

    Pats lietoju M7 un pret kameru man nav iebildumu. Martā atgriezāmies no slēpošans brīvdienām un pusi no ceļojuma sanāca fotogrāfēt ar HTC, jo parasto foto sasitu krītot. Pēc tam draugiem, izrādot bildes, uz 32′ LCD TV nebija ne kauna, ne atšķirības no 12MP laba ziepīša.
    Domāju, ka M8 nekritīs kaunā.
    To pierāda arī ārvalstu apskati, kur, man personiski, nav iebildumu par bilžu kvalitāti.
    Profesionāļi, tāpat izvēlas optiskās kameras nevis smartfonus.
    Žēl, ka ir vēl kontraksts uz gadu, būs jāgaida M9.

    anri
    24.04.2014 17:05

    Zēni, ir XXI gadsimts! Varbūt būtu laiks veidot video apskatus??? Cik var lasīt tos palagus?

    fx
    25.04.2014 13:58
    Reply to  anri

    Vai tiešām tos video apskatus arī kāds skatās? Ja rakstu var izlasīt 2 minūtēs, pārskriet ar acīm pusminūtē, tad video būtu jāskatās gan jau 10 min un vairāk. Turklāt nekādas indeksēšanas un meklēšanas iespējas. Droši vien ir ļoti sevi jāienīst, vai jābūt uz “jūs” ar rakstīto vārdu, lai dotu priekšroku video apskatiem.

    anri
    25.04.2014 16:28

    Jautājums,kurš neskatās video apskatus? Tam kam vizuālas uztveres prob.? Milj. skatījumi pie video review apliecina to, un galu galā XXI gadsimts ir vizuālās uztveres laiks. Tālāk jau izskaidros portālā veidotāji…

    Vērotājs
    25.04.2014 21:05

    Jā, labai kamerai telefonā tomēr ir liela nozīme, ļaujot iztikt bez t.s. ziepjutrauka.
    Manas Nokijas N8 12MP kamera joprojām uztur spēkā manu nevēlēšanos pirkt jaunu telefonu.
    Un , pērkot dārgu telefonu, tomēr ir vēlama tā daudzveidīga izmantošana – laba navigācija, kamera u.c.

    Dizains gan One noteikti ir simpātiskāks par tiem samsuņiem.

    Rich
    01.05.2014 18:11

    Vai var gaid’it k’adu info par HTC One M8 Harman Kardon Edition?

    ziņkāris
    27.07.2014 15:26

    Labs raksts, patika. Klau, saki godīgi “Kreisajā sānā atradīsim atvilknīti” vārds “atvilkne” tika izmantots kā apvidus vārds jebšu neuzmanības / drukas kļūda / nezināšana? Pareizi ir “atvilktne”

    30.07.2014 10:57
    Reply to  ziņkāris

    Āha, laba piezīme! Tā tik tiešām ir neuzmanības kļūda, kas tiks izlabota!

    Normunds
    05.03.2015 05:13

    Lasiju ka HTC oNE m8 ir saņēmis atjauninājumus kuros ievērojami uzlabota kamera un vēl daudzkas.Vai ir kas konkrēti zināms?

    guntis
    07.05.2015 14:26

    Ļoti patīk raksti. man radies tāds jautājums- kurš ir labāks no m8 sērijas telefoniem m8 e8 vai m8eye. nezinu kuru labāk ņemt. lielākoties ir neskaidribas ar m8 eye. varētu šajā ziņā kko uzzinat. paldies

    Ivars
    22.10.2015 16:52

    Labdien! Es vēlētos zināt vai šo telefonu or jēga pirkt arī 2015.gada beigās.

    Reklāma
    Ja telefona izvēlē galvenais būtu dizains un metāla korpuss, šī bez ierunām būtu labākā izvēle starp Android viedtālruņiem.HTC One (M8) apskats