Web Analytics
More
    Reklāma

    Ūdens un putekļu noturības pakāpes viedierīcēm, jeb kas ir IP67 un IP58

    Jaunākie raksti

    Vairums pat to nav pamanījuši, bet pēdējos gados ražotāji lēnām sāk iekustināt ūdens un putekļu noturības izmantošanu viedtālruņu modeļos. Sākotnēji ideja paņemta no militārās tehnikas un vairākus gadus atpakaļ jau bija pieejami tālruņi ar ūdens un putekļu noturību. Šos tālruņus raksturoja dumjas krāsas, palielināti izmēri, robustas formas un, ja tas bija viedtālrunis, tad saņēma kā likums sliktu ekrānu un vājākas komponentes. Toties lietotājam nebija jāsatraucas par tālruņa drošību lietus laikā.

    Minēšu dažus vēsturiskos piemērus. Liela izgāšanās (manuprāt) bija Samsung Xcover sērija. Tie bija ļoti lēnīgi viedtālruņi un tiešām derēja tikai zivju slaktēšanai, nevis normālai ikdienas lietošanai. Drusku vērtīgāki bija Motorola Defy sērijas viedtālruņi, kaut gan tie nebija tik izturīgi, tomēr uzskatu tos par lietojamiem ikdienā. Iespējams, kāds atminēsies Sony Ericsson Xperia active, kas bija neliels un foršs tālrunītis bez vērā ņemamiem mīnusiem.

    Reklāma

    Ūdensnoturība un putekļu drošības uzvaras gājiens sākās Sony nometnē. Xperia Go, Xperia Acro S, Xperia V un tad maisam gals vaļā ar Z sērijas viedtālruņiem un planšetdatoriem. Samsung Galaxy S4 Active bija vērā ņemams ūdensnoturības paraugs, bet S4 sērija bija parsātināta ar liekprogrammatūru (bloatware).

    Kā tad ar Sonim un CAT? Tādi bija un ir, bet tie ir ļoti specifiski aparāti un vairums pircēju tomēr meklē labu ekrānu un veiktspēju, nevis kantainu verķi telts mietiņu dzīšanai.

    Ūdensnoturība un putekļu drošība viedtālruņos tiek apzīmēta ar IP kodu, kas var sastāvēt no diviem vai trīs cipariem. IP nozīmē “International Protection” vai “Ingress Protection”. Pirmais IP cipars apzīmē putekļu un cietu objektu noturības pakāpi, otrais apzīmē ūdens un citu šķidrumu noturības pakāpi, trešais (ja tāds ir) – trieciena noturību. Interesanti, ka cieti objekti var būt arī izmēros lieli, piemēram, kājas un roku pirksti, darbarīki, augi utt. Aizsardzība pret rokām un flokšiem vairāk paredzēta ražošanas iekārtās, mūs šoreiz interesēs putekļi. Par cietiem objektiem neuzskata mikrobus un līdzīgas sīkas vienības, to noturību izsaka HEPA standarts, kas plašāk zināms putekļu sūcēju īpašniekiem.

    Bieži redzam IP67 reitinga kodu, ko varētu iztulkot kā 6 – pilnīga putekļu noturība un 7 – iegremdēšanas noturība īsu brīdi (30 minūtes) ūdenī līdz 1 metra dziļumam. Ierīce ar IP67 kodu teorētiski varētu izturēt arī vairāk, bet IP67 norāda minimālās noturības spējas. IP67 biežāk izmanto Samsung.

    Sony jājamzirdziņš ir IP58, kas nozīmē daļēju putekļu aizsardzību, toties savu Sony Xperia Z1 Compact droši vari ņemt līdz vannā un turēt zem ūdens, nevis uz vannas malas.

    IP # Pirmais cipars: Otrais cipars:
    Cieti objekti Ūdens un šķidrumi
    0 Nav aizsardzības Nav aizsardzības
    1 Objekti lielāki par 50 mm (rokas, lieli instrumenti) Aizsardzība pret vertikāli pilošu šķidrumu vai kondensātu
    2 Objekti lielāki par 12.5 mm (rokas, lieli instrumenti) Aizsardzība pret vertikāli pilošu šķidrumu 15 grādu leņķī
    3 Objekti lielāki par 2.5 mm (nelieli instrumenti) Aizsardzība pret ūdens šaltīm, pilošu šķidrumu 60 grādu leņķī
    4 Objekti lielāki par 1.0 mm (stieple) Aizsardzība pret ūdens šaltīm no visām pusēm
    5 Ierobežota aizsardzība pret putekļiem Aizsardzība pret vāju ūdens strūklu
    6 Pilnīga aizsardzība pret putekļiem Aizsardzība pret spēcīgu ūdens strūklu no visām pusēm
    7 Aizsardzība pret iemērkšanu ūdenī īsu laika sprīdi
    8 Aizsardzība pret iemērkšanu ūdenī ilgu laiku

     

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Guntars K
    28.03.2014 13:58

    Te būtu jāpiemin, ka ražotāji bieži vien izpušķo cipariņus un, ja tas nav IP68, labāk nemaz nedomāt virzīt ar nodomu iemest ūdenī.
    Tabula kaut kāda dīvaina. Šaltis var būt daudz spēcīgākas, kā iemērkšana ūdeni, nerunājot nemaz par stipru strūklu, kura pārspētu spiedienu 1m dziļumā.

    Rūdolfs Putniņš
    28.03.2014 14:36

    Interesants aspekts ir tāda lieta kā sālsūdens.

    SonyMobileLatvija
    28.03.2014 17:26

    Paldies par rakstu, bet tomēr gribās to papildināt ar pāris būtiskam lietām uz kurām patērētājs uzķeras un pēc tam sanāk nevajadzīgi pārpratumi. Pirmkārt jau IPXX tulkojums – diezgan virspusējs un neko no sevis neizsakošs – ko nozīmē vāja strūklā… (bez zemtekstiem) -> Patiesībā arī Sony savā mājas lapā nav diez ko skaidrojošāks, bet tomēr ir nedaudz vairāk informācijas par to kas ir IP klase http://www.sonymobile.com/global-en/support/discover-more/water-and-dust-resistance/ (atvainojos, ka informācija ir Eng.) Ikdienā par vienu no labākajiem skaidrojumiem izmantoju Wikipedia pieejamo informāciju, jo tā ļoti labi izskaidro lielāko daļu no IP klasēm http://en.wikipedia.org/wiki/IP_Code (mūs interesējošais ir vairāk lejas daļā) Kā var manīt tad katrai klasei ir diezgan specifisks apraksts par to ar kādu strūklu utt… Otra būtiskākā lieta, kurai būtu jāpievērš patērētāja uzmanība ir cik IP sertifikāti vai pārbaudes ir veiktas, lai radītu pietuvinātu sajūtu par to ko tad ar ierīci ir iespējams darīt. Tas ir absurds uzskats, ka ja ierīcei ir IP68 tad tā nu tagad būs droša pret visām dzīves likstām – tā tad nepavisam nav jo 6 = pilnīga putekļu aizsardzība, bet 8 = iegremdēšana 1.5m dziļumā uz 30 min, kur neviens ierīcei nepietuvojas (Akvārijs)… Un tagad iedomājamies reālo dzīves situāciju -> vasaras šortus, kur kabatā ir telefons kopā… Read more »

    Smecernieks
    11.08.2014 11:03

    Man ir Samsung xcover 2 ar ip67. Līdz šim peldinās diezgan labi, ir arī filmēts zem ūdens. Vienīgais, kad pēc mērcēšanas ieraksta skaņa pasliktinās, jo mikrofonā saiet ūdens. Pēc tam izkrati telefonu un viss ir atkal labi :)

    Valters Grigāns
    07.08.2019 00:31

    a šitas ir dinamiešu Artis Ābols?

    Reklāma