Web Analytics
More
    Reklāma

    Lenovo no Google nopērk Motorola Mobility

    Jaunākie raksti

    Divus gadus pēc Motorola Mobility iegādes Google šo viedtālruņu ražotāju par 2.91 miljardiem ASV dolāru pārdevusi Ķīnas tehnoloģiju ražotājam Lenovo, kas šobrīd ir ne tikai strauji augošs mobilo ierīču ražotājs, bet arī lielākais datoru ražotājs pasaulē. Lenovo Google samaksās 660 miljonus ASV dolāru “skaidrā” naudā, 750 miljonus akcijās un atlikušais 1.5 miljards ASV dolāru tiks izmaksāts turpmāko trīs gadu laikā. Google pēc darījuma noslēgšanas paturēs lielāko daļu Motorola patentu un Advanced Technology and Projects Group nodaļu, kas darbojas pie modulāro viedtālruņu izstrādes projekta. Tas daļēji izskaidro lielo darījuma cenas atšķirību, jo 2012. gadā Google par Motorola samaksāja 12.5 miljardus ASV dolāru.

    Lai arī šis notikums daudziem varētu šķist negaidīts, tā pamatojums slēpjas Motorola darbības finanšu rādītājos. Jau kopš uzņēmuma iegādes brīža Motorola ik ceturksni radīja vairākos simtos miljonu ASV dolāru mēramus zaudējumus un Google jau bija paspējusi iepriekš pārdot Motorola televīzijas iekārtu (set-top box) biznesu.

    Reklāma

    Šis darījums ir nozīmīgs Lenovo, kas pēdējos gados darbojas ļoti aktīvi un plāno no IBM pārņemt arī serveru biznesu. 2005. gadā Lenovo no IBM iegādājās ThinkPad ierīču biznesu un tas ir aktuāls vēl joprojām. Lenovo vadītājs Yang Yuanqing norāda, ka pagaidām nav konkrētu plānu ko iesākt ar Motorola, taču ir skaidrs, ka uzņēmums tikt likts lietā, lai ienāktu ASV viedtālruņu tirgū un Lenovo šogad plāno pārdot 100 miljonus viedtālruņu. 2013. gadā uzņēmums spēja pārdot 45 miljonus viedtālruņu, kas ir par 90% vairāk nekā gadu pirms tam. Pagājušajā gadā Motorola pēc ilgstošāka snaudiena ar lieliskajiem (lētajiem) Moto X un Moto G parādīja pasaulei, ka joprojām spēj radīt viedtālruņus, kas ieinteresē pircējus. Motorola ASV joprojām ir trešais populārākais Android viedtālruņu ražotājs.

    Nopludinātā Google vadītāja Lerija Peidža vēstule atklāj, ka Motorola iegāde Google bija nepieciešama galvenokārt patentu dēļ, tomēr viedtālruņu tirgus ir tik mainīgs un viņaprāt Motorola labāk veiksies Lenovo ietvaros. Pagaidām gan nav skaidrs kad šis pirkums ietekmēs pircējus Latvijā, jo nedz Motorola, nedz Lenovo savus viedālruņus Latvijā oficiāli nepiedāvā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma