Web Analytics
More
    Reklāma

    LG Nexus 5 apskats

    Nexus 5 ir lielisks (bet ne labākais) šobrīd nopērkamais viedtālrunis ar pievilcīgu cenu.

    Jaunākie raksti

    Ir pagājis tas laiks, kad Nexus sērijas ierīces bija tikai izstrādātājiem paredzēti produkti un Nexus 7 planšetdators parādīja, ka tā var būt arī patērētājiem ļoti interesanta ierīce. Kā nekā par ļoti pievilcīgu cenu tiek piedāvāti iespaidīgi dzelži apvienojumā ar tīru un nesamaitātu Android. Var pat teikt, ka Nexus ierīces nu piedāvā pašu labāko Android dzelžu un programmatūras apvienojumu. Tomēr vai tas tā ir un vai ar to mūsdienās ir pietiekami?

    Dienu pēc jaunā LG Nexus 5 viedtālruņa oficiālās prezentācijas es uzrakstīju rakstu, kurā atzinu, ka Nexus 5 mani nav spējis sajūsmināt. It kā viss ir kā pienākas, taču ne tehniski, ne programmatūras ziņā nekā patiešām kliedzoša un pārsteidzoša. Šis raksts izraisīja ļoti plašas diskusijas un Elvijs pat uzrakstīja atbildes rakstu, kurā argumentēti oponēja manam viedoklim pastāstot kāpēc Android 4.4 (KitKat) un Nexus 5 ir nozīmīgi jaunumi. Paldies par viedokli! Lai arī bija skaidrs, ka Nexus 5 ir jaudīga ierīce, tomēr ar nepacietību gaidīju iespēju notestēt Nexus 5, lai saprastu kāds ir jaunais Android 4.4 (KitKat) un vai kamera un baterija ir piedzīvojusi būtiskus (un gaidītus) uzlabojumus. Globāli un arī mūsu pusē par šo telefonu noteiktās cilvēku aprindās ir milzu interese un no šīs nedēļas to var oficiāli iegādāties arī Latvijā.

    Reklāma

    Pagājušās nedēļas nogalē saņēmu uz testu jauno LG Nexus 5, esmu to pamatīgi izpētījis tā trumpjus/trūkumus un ar prieku piedāvāju ierīces apskatu. Apskata beigās centīšos atbildēt uz to pašu jautājumu, ko uzdevu sev veidojot Nexus 4 apskatu – vai Nexus 5 ir aktuāla ierīce pilnīgi visiem pircējiem un vai es to gribētu pirkt sev.

    LG Nexus 5
    LG Nexus 5

    LG Nexus 5 tehniskie parametri

    Ekrāns: 4.95 collu 1080 × 1920 pikseļu izšķirtspējas (~445 ppi) IPS
    Atmiņa: 2 GB RAM, 16/32 GB iebūvētā atmiņa
    Procesors: 2.26 GHz četrkodolu Qualcomm Snapdragon 800
    Kamera: 8 MP aizmugurējā ar optisko attēla stabilizāciju, 1.3 MP priekšējā
    Datu pārraide: 2G/3G/4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, microUSB 2.0 (SlimPort)
    Operētājsistēma: Android 4.4 (KitKat)
    Baterija: 2300 mAh
    Izmērs un svars: 137.9 x 69.2 x 8.6 mm, 130 g
    Cenu kategorija: ~320 Ls

    LG Nexus 5 komplektācija

    Telefons ir iepakots gaumīgi nostrādātā koši zilā kastītē. Interesanti, ka tikai kastes aizmugurē ir norādīts ierīces nosaukums. Priekšpusē kautrīgi gozējas Google logo, bet pa sāniem ierīces ražotāja LG nosaukums. Telefons ir pieejams baltā un melnā krāsā un abu ierīču iepakojumiem ir maza atšķirība. Baltajam modelim uz kastes priekšpuses ir nobildēts arī telefons no sāna. Tas, lai redzētu, ka kastītē baltais telefons. Melnā Nexus 5 iepakojums ir vēl lakoniskāks. Man patiešām simpatizē, ka ierīces nesamaitātā daba tiek izpausta arī tās iepakojumā.

    lg-nexus5-1

    IMG_9379

    Vienkāršs un lakonisks ir arī Nexus 5 kastītes saturs. Tajā atradīsim pašu telefonu, sienas lādētāju, microUSB kabeli, microSIM kartes slota izbakstīšanai paredzēto adatiņu un īso lietošanas pamācību. LG Nexus 5 standarta komplektācijā nav iekļautas austiņas.

    lg-nexus5-2

    LG Nexus 5 dizains, korpusa uzbūve un displejs

    Nexus 5 (137.9 x 69.2 x 8.6 mm, 130 g) ieguvis mazliet lielāku displeju un no vienas puses ir kļuvis mazliet garāks un platāks par priekšgājēju Nexus 4 (133.9 x 68.7 x 9.1 mm, 139 g), taču no otras – mazliet plānāks un vieglāks. Ja Nexus 4 bija plastmasīgs stikla korpuss, tad Nexus 5 aizmugurējais vāciņš veidots no viegli matētas soft touch plastmasas. Abas ierīces ir diezgan neuzkrītošas, taču, manuprāt, Nexus 5 dizains ir kļuvis vēl piezemētāks burtiski cenšas novērst uzmanību no sevis it kā norādot, ka galvenais taču ir tas, kas attēlots uz ekrāna. Tas nekādā gadījumā nav slikti un citi ražotāji piedāvā ierīces, kas priecē ar košām krāsām, metāla korpusiem vai pat ādas imitācijām. Tādējādi ikviens var izvēlēties sev vēlamāko ierīci.

    nexus4-nexus5
    No kreisās: LG Nexus 4, LG Nexus 5

    Kad telefona displejs ir izslēgts, telefons no priekšpuses izskatās pēc bezskaislīgas melnas plāksnītes. Pat par spīti nepilnas piecas collas lielajam displejam (4.95″) Nexus 5 ir ērti paņemams un noturams rokā. Ierīce ir iegarena un formas ziņā atgādina iPhone, kas gan joprojām spītīgi turas pie krietni mazāka displeja izmēra. Noteikti palīdz arī telefona īpašā forma – aizmugurē šķautnes ir noapaļotas, bet priekšpusē krietni asākas.

    lg-nexus5-3

    lg-nexus5-4

    Pagriežam telefonu uz otru pusi un ieraudzīsim lepnu “nexus” uzrakstu. Krietni kautrīgāk zem tā novietots arī LG logo. Ja Nexus 4 bija veidots no stikla, kas uz tausti gan ir ļoti plastmasīgs, tad Nexus 5 aizmugure ir viegli matēta (soft touch) plastmasa. Android galvenais dizaineris Matiass Duarte šīs ierīces korpusa izstrādē izvēlēto plastmasu sauc par “hardcore plastic” un jāsaka, ka te nav kur piesieties. Uz tausti materiāls ir patīkams un nav tās lētuma sajūtas, ko var itin viegli noķert paņemot rokā Samsung vai LG glancēti plastmasīgos un ne obligāti pašus lētākos telefonus. Telefona korpuss kopā turas godam un nekas nekur nelokās un nečīkst. Aizmugurējo vāciņu pašu spēkiem nost dabūt nevarēsim un tādējādi arī baterija nav nomaināma. Dažu dienu laikā neiespēju telefonu apskrāpēt vai apšmulēt, bet paspēju izlasīt, ka melnajam modelim uz korpusa var labāk redzēt taukainu pirkstu nospiedumus. Uz baltā gan viss kārtībā.

    lg-nexus5-5

    Aizmugurējās kameras bloks ir viegli piepacelts, bet pats stikliņš minimāli iegremdēts. Es saprotu, ka tas darīts, lai nejauši noliekot telefonu uz galda nesaskrāpētu kameras stikliņu, taču dažu dienu laikā nekļuva skaidrāks vai ar šo pavisam minimālo stikliņa iegremdējumu pietiks, lai kamera būtu drošībā arī pēc vairāku nedēļu vai mēnešu lietošanas. Cerēsim, ka LG un Google inženieri zina ko dara. Lai arī pati kameras actiņa izmēru ziņā būtiski neatšķiras no citiem telefoniem, Nexus 5 ap to izveidots liels melns riņķis, kas kalpo kā dizaina vai pat atšķirības zīme.

    lg-nexus5-6

    Atgriežamies uz Nexus 5 priekšpusi un palūkosim kas slēpjas zem ekrānu sedzošā Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikla. Virs displeja kreisajā pusē izvietota priekšējā kamera, bet labajā pusē knapi pamanāmi ir apgaismojuma un attāluma sensori. Centrā novietots viens no nedaudzajiem izteiktajiem Nexus 5 dizaina elementiem. Skaļrunis ir viegli iegremdēts un tā restīte ir simetriski sacaurumota. Baltajam Nexus 5 šī restīte ir baltā krāsā (melnajam – melnā) un principā ļoti labi pamanāma arī pa gabalu. Pirmajās dienās neviļus to izmantoju, lai izvelkot telefonu no  kabatas ātri saprastu kur ir ierīces augšpuse un kur apakšpuse. Personīgi man šis dizaina elements nešķiet pievilcīgs, tomēr saprotu, ka tas ir gaumes jautājums. Jebkurā gadījumā tas ir pamanāms elements visādi citādi neuzkrītošajā telefona korpusā.

    lg-nexus5-7

    Nexus 5 ir aprīkots ar patiešām lielisku 4.95 collu lielu 1080 x 1920 pikseļu izšķirtspējas (reāli virtuālo pogu dēļ izšķirtspēja ir mazliet mazāka) IPS LCD displeju. LG prot veidot lieliskus displejus un to apliecina vairāki pēdējo gadu LG ražotie telefoni un arī Nexus 5 ir viens no tiem. Displejs nav tik kliedzoši košs kā dažs labs Samsung produkts, kas izmanto AMOLED tipa displeju, taču krāsas ir siltākas un dabīgākas. Tiesa, AMOLED displeji spēj vislabāk attēlot melno krāsu (burtiski izslēdzot attiecīgos pikseļus) un ir energoefektīvāki par LCD tipa displejiem. Raugoties no sāniem, displejs mazliet maina krāsas, taču  ne tuvu ne tik ļoti kā šajā ziņā bēdīgi slavenie Sony telefoni. Automātiskā apgaismojuma regulēšana darbojas godam un dažkārt šķiet, ka ekrāns noregulējas par spožu un tas noteikti atsaucas arī uz ātrāku baterijas iztērēšanu. Salīdzinot ar Nexus 4, jaunais telefons automātiskajā režīmā ir jūtami gaišāks. Toties spožāka apgaismojuma apstākļos uz ekrāna notiekošais ir tīri labi saskatāms. Vēl gribu piezīmēt, ka Nexus 5 displeju klāj oleofobisks stikls, kam nelīp klāt šmulējumi. Tādējādi telefons vienmēr būs tīrs un smuks. Skrāpēt gan ierīci necentos, tāpēc gaidīšu jūsu komentārus kā savu darbu pilda Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls. Man mēle neceļas Nexus 5 displeju saukt par pašu labāko pasaulē, taču tas pavisam noteikti ir viens labākajiem un ar šo telefonu būs īsta bauda pārlūkot tīmekli, skatīties video vai lasīt.

    lg-nexus5-8

    Bildē var redzēt, ka starp displeju sedzošo stiklu un sānu maliņu ir maza atstarpe un tā kā tā ir pietiekami dziļa, tad jau pēc dažu dienu lietošanas iemanās uzkrāt visādus netīrumus.

    Varētu šķist, ka zem displeja nekas nenotiek. Android navigācijas pogas tiek attēlotas un paša ekrāna un tādējādi nav vajadzības tās uzzīmēt uz paša ierīces korpusa. Tomēr tā gluži nav, jo zem melnā stikla ierīces centrā ir paslēpusies paziņojumu diode, kas dažādās krāsās pulsējoši mirgojot spēj paziņot par dažādiem notikumiem. Piemēram, paziņojumi par jauniem e-pastiem ir balti, bet Facebook jaunumi mirgo zilā krāsā. Man vienmēr ir paticis, ka telefonam ir šāda paziņojumu diode, kas jau pa gabalu ziņo par jauniem notikumiem, taču Nexus 5 gadījumā tā šķiet lēnīga (lēni apķeras, ka jāsāk mirgot un paliels intervāls starp mirgojieniem). Varu ieteikt apskatīt Light Flow aplikāciju, kas ļauj pielāgot paziņojumu diodes uzvedību pēc sava prāta, jo paša telefona iestatījumos varam to tikai ieslēgt vai izslēgt.

    Nexus 5 paziņojumu diode (attēls no Android Police)
    Nexus 5 paziņojumu diode (attēls no Android Police)

    Baltā Nexus 5 sānu josliņa ir melnā krāsā un bezgaumīgi spīdīga. Melnajam Nexus 5 arī sānu mala ir matēta un vismaz bildēs tas izskatās krietni labāk. Telefona kreisajā sānā ieraudzīsim skaļuma regulatoru, kas veidots no cita keramiska materiāla, ko Matiass Duarte dēvē par “a little nice detail“. Taustiņš ir ar asām malām, viegli sataustāms un darbojas korekti.

    lg-nexus5-9

    lg-nexus5-x

    Labajā sānā ieraudzīsim keramisku ekrāna bloķēšanas (ierīces izslēgšanas/ieslēgšanas) taustiņu un microSIM kartes slotu. Lai arī pēc pirmā acu uzmetiena varētu šķist, ka ekrāna bloķēšanas taustiņš ir novietots ļoti augstu, pēc pāris dienu lietošanas (labās) rokas īkšķis automātiski novietojas tieši uz pogas. Ņemot vērā paša telefona iegareno dizainu šis vadības elements, manuprāt, ir ļoti veiksmīgi nostrādāts.

    lg-nexus5-10

    Paraugoties uz telefona augšpusi atkal noskurināmies par spīdīgo plastmasas josliņu un ieraudzīsim 3.5 mm audio pieslēgvietu un mikrofona caurumiņu. Savukārt, ierīces apakšpusē centrā novietota microUSB pieslēgvieta ierīces lādēšanai un datu pārraidei. Tai pa sāniem ieraudzīsim skaļruņa caurumiņus. Skaļruņa tāpēc, ka tikai vienā pusē ir pats skaļrunis (pa kreisi), bet zem otrās restītes paslēpts mikrofons. Šāds risinājums nav tik diskutabls kā Gigabyte GSmart Sierra S1 viedtālruņa gadījumā, taču gluži ideāls tas arī nav. Pagriežot telefonu sāniski (ainavas režīmā) mēs veiksmīgi ar roku aizsegsim vienīgo skaļruņa atveri un apklusināsim mūsu spēlīti vai video. Arī bez traucēšanas telefona skaļruni vērtēju kā klusu un ne pārāk kvalitatīvu. Bet žēl. Vismaz vibrozvana funkcija šim telefonam ir jūtama, jo LG G2, kas tehniski ir Nexus 5 līdzinieks, vibrozvans man šķiet pārāk vājš.

    lg-nexus5-11

    lg-nexus5-12

    Nexus 5 nav veidots kā kliedzošs aparāts un tas par visām varītēm cenšas palikt nepamanīts. Vizuāli man joprojām labāk patīk Nexus 4, taču Nexus 5 izmantotā plastmasa ir patīkama uz tausti un praktiska, jo telefons no rokām neizslīdēs. Telefons izmēru ziņā ir lielisks, ērti paņemams un noturams un man nav pretenziju pret tā korpusa uzbūvi. Tā nav perfekta, super precīza, taču vairums lietotāju tāpat tik sīki neiedziļināsies.

    Uz testu biju saņēmis balto modeli, taču pats sev pirktu melno, jo tam nav bezgaumīgi spīdīgas malas un arī savādi apaļā skaļruņa restīte ir melnā krāsā un tādējādi mazāk pamanāma. Un vispār, ja jāizvēlas starp baltiem vai melniem telefoniem, tad mana izvēle būs par labu melnajiem.

    Programmatūra

    Nexus 5, kā jau Nexus sērijas ierīcei pienākas, darbojas ar pašu jaunāko Android versiju, kas šoreiz ieguvusi 4.4 kārtas numuru un KitKat šokolādes nosaukumu. Interesanti, ka Google par KitKat nosaukuma izmantošanu saldumu ražotājam Nestle nemaksā, tomēr projektā piedalās ar mārketinga atbalstu (dāvinās Nexus 7 planšetdatorus un Google Play veikala kuponus). Nestle izgatavos 50 miljonus brendotu KitKat šokolādīšu un izplatīs tās 19 valstīs. Tāpat Nestle par godu šai sadarbībai ir izveidojusi 500 īpašas formas KitKat šokolādes, kas izskatās pēc Android robota. Google kopā ar Nestle pat ir sagatavojuši parodijvideo, kurā pasmejas par Apple produktu reklāmām.

    [youtube=www.youtube.com/watch?v=OKOrkLxOBoY]

    Google norāda, ka KitKat atjauninājums ir pamatīgs un vizuālā daļa (kas kardināli nav mainījusies) ir tikai maza daļa izmaiņu. Īsumā var teikt tā, ka KitKat ietur to pašu dizaina valodu, ko 2011. gadā aizsāka Ice Cream Sandwich, taču gandrīz no visiem sistēmas nostūriem ir aizvākta elektriski zilā krāsa (aizstājot ar balto), ieviesti caurspīdīgi elementi un uzpucētas ikonas. Ik pa laikam izdodas uzdurties uz visādiem jūtami nepabeigtiem elementiem, taču kopumā vizuālās izmaiņas, lai arī nav kardinālas, ir vērtējamas pozitīvi.

    Ļoti uzlabota ir sistēmas ātrdarbība un resursu izmantošana vienlaicīgi darbinot vairākas aplikācijas. KitKat veidots tā, lai optimāli darbotos arī uz ierīcēm ar knapu 512 MB operatīvo atmiņu un tas ir patīkams jaunums, jo budžeta klases Android telefoni ir nāvīgas bremzes. Konkrēti Nexus 5 ar Android KitKat versiju ir ļoti uzlabota mūzikas atskaņošanas funkcija, tā tagad patērē krietni mazāk enerģijas un ļauj klausīties mūziku līdz pat 60 stundām no vietas. Sistēmā iebūvēts pilnekrāna režīms (aplikācija var izplest logu pa visu ekrānu un paslēpt paziņojumu joslu), ekrāna video ieraksts (bez skaņas gan un slēdzot pie datora), infrasarkano staru raidītāja atbalsts, soļu skaitītājs un NFC maksājumu atbalsts. KitKat ļauj vieglāk piekļūt mākoņpakalpojumos izvietotajiem datiem un no telefona vai planšetdatora tagad var ērti drukāt. Īsumā – zem “motora pārsega” ir paveikts ļoti daudz.

    Lai nav tikai runāšana par neredzamiem uzlabojumiem, parādīšu dažus uzlabojumus, kas priecē arī acis. Jaunajā Android versijā beidzot ir savesta kārtībā mājas ekrānu padarīšana. Proti, pēc noklusējuma tagad tie ir trīs un parādīsies vēl, ja sagribēsim pievienot jaunas ikonas vai logrīkus. Izdzēšam no ceturtā vai tālāka mājas ekrāna (esmu lasījis, ka lietotājs var izveidot vismaz 25 mājas ekrānus) visas ikonas un logrīkus, un tas pazudīs. Beidzot nebūs lieki atmiņā jātur tukšus mājas ekrānus. Tāpat caurspīdīga ir kļuvusi paziņojumu josla. Sīkums, bet patīkami.

    lg-nexus5-screen-6

    lg-nexus5-screen-10

    Google Now tagad ir atvēlēts atsevišķs mājas ekrāns (pa kreisi), taču to var izsaukt arī pavelkot uz augšu vidējo mājas pogu. Diemžēl Latvijā mēs Google Now servisu pilnībā novērtēt pagaidām nevaram, taču idejiski tas mēģina savilkt kopā datus no citiem Google servisiem un Interneta. Piemēram, tas prot parādīt laika apstākļus vietās, kur atrodamies un kur plānojam doties, kā arī tuvojoties kādam kalendāra notikumam, palīdzēs līdz tam aizbraukt (navigācija). Pagaidām neko vairāk noderīgu no Google Now izspiest nemācēju. Bet principā šī servisa potenciāls ir milzīgs un kādreiz mobilās ierīces perfekti zinās ko mēs daram un ko mēs gribēsim darīt kā nākamo.

    lg-nexus5-screen-7

    Jūtamas izmaiņas ir piedzīvojušas arī telefona un īsziņu aplikācijas. Telefona aplikācijā tagad galvenais logs ir izvēlētie kontakti (favorīti) un pēdējās sarunas numurs. Turpat augšā meklētājs. Pa kreisi atrodas zvanu vēstures logs, kurā hronoloģiski sakārtoti pēdējie zvani un nospiežot uz klausules ikonas, veiksim zvanu. Centrā ir numura uzņemšanas funkcija, kurā meklēšana notiek gan rakstot telefona numuru, gan vārdu. Mazliet bardaks ar  lielo elementu skaitu vienā ekrānā, tumšo un gaišo krāsu salikšanu vienā katlā un starp telefona aplikācijas logiem nav iespējams pārslēgties slidinot tos, bet kopumā veikt zvanus ar šo telefonu ir ērti. Ironiski, vai ne? Telefons ar kuru var ērti veikt zvanus.

    lg-nexus5-screen-9

    Ak, jā, Google tagad bez kautrēšanās sasaista tava Google+ konta bildi ar telefona numuru un ja cilvēkiem zvanīsi, viņi redzēs tavu bildi pat bez pašu līdzdalības. Šo jauno iespēju gan var atslēgt.

    Īsziņu aplikācija tagad ir pārsaukta par Hangouts un vienā katlā apvieno īsziņas un Google Talk ziņas, kā arī balss un video ziņas un MMS. Jā, idejiski tāpat kā uz iOS tas realizēts iMessage aplikācijā un gluži tāpat kā Windows Phone ierīcēm vienuviet ir īsziņas un Facebook čati. Manuprāt, tas ir ērti un sarunas nav izkaisītas pa dažādām aplikācijām, taču līdz galam šī aplikācija nav pabeigta, jo Google vēl neprot apvienot vienā sarunā īsziņas un čatus (kā to prot iMessage) pat ja saprot, ka sarakste notiek ar vienu un to pašu cilvēku. Dīvaini.

    lg-nexus5-screen-8

    Zemāk var apskatīt citus Nexus 5 ekrānšāviņus.

    lg-nexus5-screen-11

    lg-nexus5-screen-12

    lg-nexus5-screen-13

    Kamera

    Nexus sērijas ierīces nekad nav bijuši pārliecinoši kamerofoni un jāatzīst, ka Nexus 5 turpina šo nelāgo tradīciju. Telefona 8 megapikseļu aizmugurējā kamera ir ieguvusi optiskās attēla stabilizācijas tehnoloģiju un spēj uzņemt normālas kvalitātes attēlus un video (laba apgaismojuma apstākļos). Teiksim tā, ar Nexus 5 kameras sniegumu pilnībā pietiks tipiskam lietotājam, taču pavisam noteikti šī nebūs labākā izvēle, ja meklējam spējīgu ierīci bildēšanai un filmēšanai. Un es te pat nesalīdzinu ar tādu galējību kā Nokia Lumia 1020, kam ir 41 megapikseļa kamera. Par Nexus 5 labākas bildes spēs uzņemt jaunākie Samsung, HTC, Sony, un, protams, Apple iPhone telefoni. Un gluži tāpat kā ar vāji izpildīto skaļruni tas liek aizdomāties, ka Google arī šoreiz nav izvēlējusies fokusēties uz kameras attīstīšanu. Tā ir labāka par Nexus 4, taču ne tuvu ne tik laba kā lielam vairumam citiem tehniski līdzvērtīgiem viedtālruņiem. Varbūt nākamreiz.

    Kameras aplikācijas saskarne ir relatīvi vienkārša gan piedāvāto funkciju klāsta, gan noformējuma ziņā. Kameras iestatījumi ir izkārtoti vairākos līmeņos un nospiežot uz kādas izvēlnes atveras nākamais slānis ar iespējām. Skatu meklētājs bildi rāda ar 16:9 malu attiecību, taču uzņemta tiek 4:3 bilde un šī atšķirība var traucēt saprast kas tiks kadrā un kas paliks ārpus tā. Dabā tas izskatās tā, ka bildē tiks iekļauts vairāk nekā mēs redzam skatu meklētājā. HDR režīms ir kļuvis par HDR+, taču rezultāts man liek aizdomāties kāpēc vispār šāds kameras režīms telefonā ir vajadzīgs.

    LG Nexus 5 kameras aplikācija
    LG Nexus 5 kameras aplikācija

    Kopumā man radās sajūta, ka šim telefonam ir diezgan lēnīga kamera un tas rezultēsies regulāros izsmērētos attēlos. Proti, nospiežam attēla uzņemšanas pogu, pagaidam un telefons uzņems bildi, kad to jau sāksim likt prom. Nepiedodami lēna fokusēšanās (dažkārt pat pāris sekunžu ilgumā). Google gan vēsta, ka šādai kameras uzvedībai pie vainas ir programmatūra un sola uzlabojumus. Es gan šaubos, ka tas daudz ko mainīs.

    Nekur nav pazudusi arī panorāmas attēla uzņemšanas iespēja. Jāsaka, ka tā gan darbojas gana labi un ja apkārt nav kustīgu objektu, tad rezultātā iegūsim tīri labu panorāmas bildi.

    Spied uz attēla, lai redzētu to pilnā izmērā
    Spied uz attēla, lai redzētu to pilnā izmērā

    Sākot ar Android 4.2 (Jelly Bean) versiju kamerā parādījās Photo Sphere panorāmas “bumbas” uzņemšanas iespēja. Kā tā darbojas? Nobildējam attēlu, pagriežam telefonu uz sānu, nobildējam vēl vienu attēlu un tā līdz kamēr esam ieguvuši apkārt notiekošā attēlu kolāžu. Bildēt ir interesanti un jāsaka, ka telefons prot diezgan labi salīmēt kopā attēlus.

    lg-nexus5-screen-4

    Spied uz attēla, lai redzētu to pilnā izmērā
    Spied uz attēla, lai redzētu to pilnā izmērā

    Zemāk esmu sagatavojis vairākus ar Nexus 5 uzņemto attēlu piemērus. Kā jau iepriekš minēju, šī telefona kamera nav no ātrākajām un vismaz sākumā daudz bildes būs izsmērētas. Krāsas nav tik košas kā citiem telefoniem, taču ar detalizāciju viss ir diezgan labā kārtībā.

    Ar LG Nexus 5 uzņemts attēls (spied virsū, lai redzētu oriģinālu)
    Ar LG Nexus 5 uzņemts attēls (spied virsū, lai redzētu oriģinālu)

    IMG_20131112_091932-crop

    Ar LG Nexus 5 uzņemts attēls (spied virsū, lai redzētu oriģinālu)
    Ar LG Nexus 5 uzņemts attēls (spied virsū, lai redzētu oriģinālu)

    IMG_20131109_194012-crop

    Ar LG Nexus 5 uzņemts attēls (spied virsū, lai redzētu oriģinālu)
    Ar LG Nexus 5 uzņemts attēls (spied virsū, lai redzētu oriģinālu)

    IMG_20131112_124832-crop

    Ar LG Nexus 5 uzņemts attēls (spied virsū, lai redzētu oriģinālu)
    Ar LG Nexus 5 uzņemts attēls (spied virsū, lai redzētu oriģinālu)

    IMG_20131109_165709-crop

    Ar LG Nexus 5 uzņemts attēls (spied virsū, lai redzētu oriģinālu)
    Ar LG Nexus 5 uzņemts attēls (spied virsū, lai redzētu oriģinālu)

    IMG_20131112_125240-crop

    Ja runājam par video uzņemšanu, tad Nexus 5 šajā ziņā ir veiksmīgāks par Nexus 4, taču tāpat kā ar bildēšanu arī joprojām tālu no perfektiem rezultātiem. Optiskās stabilizācijas tehnoloģijas tiešām darbojas, taču man šķiet, ka LG vēl nav iemācījies tās veidot tik labas kā Nokia, kas dažu savu telefonu kameras stabilizē jau labu laiku. Tādējādi joprojām būs problēmas ar kustībām un izplūduši attēli sliktāka apgaismojuma apstākļos.

    Zemāk var apskatīt ar LG Nexus 5 uzņemto 1080p testa video:

    [youtube=www.youtube.com/watch?v=NkKUNhJDfI4]

    Veiktspēja un baterijas darbība

    Es iepriekš nebiju pievērsis pārāk saasinātu uzmanību tam kāds procesors tiek izmantots telefonos, jo neatkarīgi no procesora modeļa, takts frekvences vai kodolu skaita uzskatīju, ka pilnīgi visi Android telefoni vairāk vai mazāk bremzē. Bremzē nevis tā, ka ilgi jāgaida kamēr tiks atvērta aplikācija, bet pārvietošanās pa saskarni ir ar minimālu, bet jūtamu aizturi. Bet šogad šajā ziņā ir piedzīvots būtisks uzlabojums un par to jāpasakās Qualcomm Snapdragon 800 procesoram (patiesībā visai čipkopai). Visas līdz šim testētās Snapdragon 800 darbinātās Android ierīces (LG G2, Samsung Galaxy Note 3, Sony Xperia Z1 un Sony Xperia Z Ultra) ir zibenīgi ātras un es pat gribēdams nevaru piekasīties pie to ātrdarbības. Arī Nexus 5 ir zibenīgi ātrs telefons. Aplikācijas atveras zibenīgi, pārslēgšanās starp tām ir bez jūtamām aizturēm un telefonam pietiks jaudas darbināt arī visas šobrīd prasīgākās spēles. Ja pavisam piesienamies, tad varbūt lēnīgāks savā darbībā ir Chrome tīmekļa pārlūks, bet ņemot vērā to cik “smagas” mūsdienās kļūst tīmekļa vietnes, es to nevaru vērtēt kā problēmu. Ja testējot Nexus 4 es novēroju ierīces stabilitātes problēmas (piemēram, regulāri kārās kameras aplikācija), tad Nexus 5 šādas problēmas pagaidām neesmu novērojis. Tātad, ierīce ir ne tikai ātra, bet arī stabila. Aleluja, Snapdragon 800!

    Sintētisko veiktspējas testu rezultāti (Antutu: 25905, Quadrant: 8923, Geekbench 3: 929/2744)
    Sintētisko veiktspējas testu rezultāti (Antutu: 25905, Quadrant: 8923, Geekbench 3: 929/2744)

    Te nu mēs nonākam līdz vienam interesantam momentam. Saskarnes plūdenuma ziņā Android telefoni beidzot panākuši iOS ierīces un vēl pēc gada iPhone zaudēs vienu no galvenajiem pirkšanas argumentiem – it just works. Pirmajās Nexus 5 lietošanas dienās šīs uzlabotās ātrdarbības dēļ es ne reizi vien aizdomājos, ka nu Nexus 5 ir tāds kā Android pasaules iPhone. Tas patiešām ir vērā ņemams sasniegums un man par to ir neviltots prieks! Uzreiz pabrīdināšu, ka zem šī apskata bez žēlastības dzēsīšu laukā bezsakarīgus Android vs. iOS tipa komentārus. Man ir apnicis!

    Ja atceramies, tad Nexus 4 bija pieejams ar 8 GB vai 16 GB lielu iebūvēto atmiņu. Jaunais Nexus 5 ir pakāpies uz augšu par soli un pieejams 16 GB vai 32 GB versijā. Tas ir loģiski, jo mūsdienās ar 8 GB īsti neizskriesies, taču savādi, ka vēl netiek piedāvāta 64 GB versija. Tas būtu tikai loģiski, jo Nexus 5 nav iespējams pievienot microSD atmiņas kartes un būs jāiztiek ar iebūvēto atmiņu. 16 GB modelim lietotājam pieejami ir aptuveni 11 GB vietas un visnotaļ tīrā telefonā (ar ieslēgtu Facebook) tiek izmantoti ~900 MB operatīvās atmiņas no pieejamajiem 2 GB, kas ir šī gada standarts. No mūsu pusē populārām ierīcēm pagaidām tikai Samsung Galaxy Note 3 ir aprīkots ar 3 GB operatīvo atmiņu. Kādam laikam pietiks arī ar 11 GB, bet ilgtermiņā raugoties labāk izvēlēties 32 GB modeli.

    LG Nexus 5 pieejamā atmiņa (16 GB modelis) un operatīvā atmiņa
    LG Nexus 5 pieejamā atmiņa (16 GB modelis) un operatīvā atmiņa

    Internetā biju lasījis, ka daļai Nexus 5 telefonu ir problēmas ar pieslēgšanos 5 GHz Wi-Fi tīkliem, taču ar testa ierīci un savu bezvadu Interneta piekļuves punktu šādas problēmas nenovēroju. Visādi citādi datu pārraide bija ātra gan mobilo sakaru, gan Wi-Fi bezvadu Interneta tīklos. Bluetooth testēju savienojot telefonu ar auto iebūvēto brīvroku sistēmu un arī tur nemanīju nekādas problēmas. Pat par spīti telefona skaļruņa vājajam sniegumam, balss sakaru skaļrunis kalpo godam un sarunu biedrs būs dzirdams kvalitatīvi un pietiekami skaļi.

    Nexus 5 ieviešot 4G (LTE) tīklu atbalstu izlabo vienu no būtiskajiem Nexus 4 trūkumiem. Telefons spēj darboties 2G/3G/4G (LTE) tīklos un ierīces internacionālā versija (modelis: D821) atbalsta veselu lērumu frekvenču: GSM (850/900/1800/1900 MHz) un 4G LTE (1/3/5/7/8/20 joslas). Latvijā oficiāli 4G telefonos piedāvā LMT un mums aktuāla šobrīd ir 3 josla (ar laiku klāt nāks 7 un 20 joslas). Šeit uzmanīgiem jābūt ar Nexus 5 iegādi ASV (modelis: D820), kurš, lai arī darbosies Latvijas GSM tīklos, tomēr neatbalsta nevienu šeit izmantoto 4G frekvenci.

    lg-nexus5-screen-1Vēl pirms Nexus 5 nonāca manā rīcībā uz testu, biju visnotaļ skeptiski noskaņots par tā vismaz “uz papīra” ne pārāk iespaidīgo 2300 mAh akumulatoru. Google oficiālajā ierīces specifikācijā norāda, ka ar šo ierīci var runāt līdz 17 stundām ilgi, gaidīšanas režīmā tā darbosies līdz 300 stundām un pārlūkot tīmekli varēsim līdz 8.5 stundām Wi-Fi un 7 stundām LTE tīklos. Nexus 5 ir arī bezvadu lādēšanas iespēja (Qi standarts).

    Es saprotu, ka ar katru jaunu čipkopu ierīču sastāvdaļas iemanās tērēt arvien mazāk enerģiju, taču 2300 mAh pēc mūsdienu standartiem ir krietna viduvējība. Lielas baterijas meklējumos vairs nevajag ķert pie tik lieliem telefoniem kā Samsung Galaxy Note 3 (3200 mAh) vai Huawei Ascend Mate (4050 mAh), jo pat “normāla” 5 collu izmēra telefonā, kāds ir LG G2, ir iebūvēta milzīga 3000 mAh baterija. Pie lieliem akumulatoriem pierod un dažas nedēļas ar LG G2 kā ikdienas telefonu mani ir izlutinājušas – ierīci lādēju reizi divās vai pat trijās dienās.

    Nexus 5 ar vienu uzlādi pie vidējas noslodzes spēs izvilkt līdz vakaram, bet tad gan būs jāķeras pie lādētāja. Tādējādi baterijas ziņā šis telefons ne ar ko neatšķiras no lielākā vairuma citu Android viedtālruņu un pagājušā gada Nexus 4. Jācer, ka nākamajā Nexus 6 telefonā Google būs padomājusi, lai baterija ir viens no tiem elementiem, kas rada “Wow!” nevis “meh” sajūtu.

    Salīdzinājums ar konkurentiem

    LG Nexus 5 pavisam noteikti ir tehniski spējīgs telefons un pat ņemot vērā oficiālo cenu Latvijā (kas ir krietni augstāka nekā pērkot no Google) spēj izpogāt lielāko daļu konkurentu vismaz pēc tehniskajiem parametriem. Ja telefonu pērkam no Google Play, tad vispār jautājumu nav – tas šobrīd ir pats labākais cenas un iespēju piedāvājums. Punkts! Ja esam gatavi maksāt vairāk un svarīga ir kamera, lielāks akumulators un papildus programmatūras iespējas, tad es ieteiktu apskatīt LG G2, kas Latvijā nemaksā daudz vairāk par šeit oficiāli nopērkamo Nexus 5. Visādi citādi Nexus 5 konkurē ar visiem flagmaņiem (ieskaitot Apple iPhone 5S) un katram pircējam būs savas vēlmes un telefona iegādei atvēlamā budžeta apsvērumi.

    Modelis Nexus 5 Nexus 4 LG G2 Samsung Galaxy S4 HTC One
    Displejs 4.95″ (1080×1920, 445 ppi) IPS 4.7″ (768×1280, 318 ppi) IPS 5.2″ (1080×1920, 424 ppi) IPS 5″ (1080×1920, 441 ppi) Super AMOLED 4.7″ (1080×1920, 468 ppi) LCD
    Procesors 2.26 GHz četrkodolu Qualcomm Snapdragon 800 1.5 GHz četrkodolu Qualcomm Snapdragon S4 Pro 2.26 GHz četrkodolu Qualcomm Snapdragon 800 1.9 GHz četrkodolu Qualcomm Snapdragon 600 1.7 GHz četrkodolu Qualcomm Snapdragon 600
    Operatīvā atmiņa 2 GB 2 GB 2 GB 2 GB 2 GB
    Iebūvētā atmiņa 16/32 GB 8/16 GB 16/32 GB 16/32/64 GB + microSD (līdz 64 GB) 32/64 GB
    Kameras 8 MP aizmugurējā, 1.3 MP priekšējā 8 MP aizmugurējā, 1.3 MP priekšējā 13 MP aizmugurējā, 2.1 MP priekšējā 13 MP aizmugurējā, 2 MP priekšējā 4 MP aizmugurējā, 2.1 MP priekšējā
    Akumulators 2300 mAh 2100 mAh 3000 mAh 2600 mAh 2300 mAh
    Izmēri un svars 137.9 x 69.2 x 8.6 mm, 130 g 133.9 x 68.7 x 9.1 mm , 139 g 138.5 x 70.9 x 8.9 mm, 143 g 136.6 x 69.8 x 7.9 mm, 130 g 137.4 x 68.2 x 9.3 mm, 143 g

    Secinājumi

    LG Nexus 5 idejiski ir lieliska ierīce un piedāvā svaiga gaisa malku Android ierīču smoga mākonī. Pats telefons ir vienkāršs, neuzkrītoši dizainēts, labi kopā salikts un ērts lietošanā. Korpusam gan nav tāda šarma kā košajiem Nokia Lumia, metāliskajam HTC One vai ar juveliera precizitāti veidotajam iPhone 5/5S viedtālruņiem. Jaudas telefonam pietiek atliektiem galiem un arī lietojot nav jūtamas iepriekš citās Android ierīcēs tik ļoti manāmās aiztures un raustīšanās. Telefonam ir viens no labākajiem displejiem, kas vien atrodami mūsdienīgos viedtālruņos un jaunā Android 4.4 (KitKat) versija piedzīvojusi gan vizuālus, gan tehniskus uzlabojumus. Kā jau visām ierīcēm, arī Nexus 5 ir savi trūkumi un katram pircējam pašam jāsaprot cik tie viņam aktuāli. Nexus 5 kamera, skanējums un baterijas darbības laiks ir viduvējs un nespēja papildināt iebūvēto atmiņu, kā arī nomainīt bateriju daļai pircēju var būt nepieņemama. Visādi citādi tas ir stabils un pārliecinošs produkts!

    Pirms dažiem gadiem, kad citi Android ierīču ražotāji vēl tikai sāka veidot savas pirmās Android ierīces, tās mēdza būt visnotaļ briesmīgas. Dīvaini dizaina risinājumi, vizuāli briesmīgas saskarnes, neērtas funkcijas un lērums citu nejēdzību. Es uzskatu, ka toreiz tīram Android bija lielāka nozīme. Mūsdienās tie telefonu ražotāji, kas vēl darbojas, ir iemācījušies veidot gan ierīču dizainu, gan programmatūru un Nexus ierīces ir uzskatāmas par ļoti labu bāzes līmeņa modeli nevis flagmani pilnīgi visos parametros. Konkrētāk runājot, lieliskas kameras meklējamas Nokia, Samsung un Sony telefonos, noderīgi (dažkārt gan par daudz) programmatūras uzlabojumi meklējami Samsung, LG un Sony telefonos un tas pats arī attiecas uz bateriju, dizainu u.c. elementiem. Nexus 5 to visu upurē cenas dēļ un tas noteiktos reģionos ir pats galvenais šīs ierīces trumpis. Google ar šīm ierīcēm mēģina reāli ietekmēt arī citu ražotāju produktu līmeni un jācer, ka šis ilgtermiņa plāns izdosies un ražotāji vairs nevarēs savus flagmaņus uzsākt tirgot ar 500 Ls cenu zīmi.

    Ja Nexus 5 pērkam par “lēto” cenu, tad uz ierīces trūkumiem pavisam noteikti var pievērt acis un iegūsim fantastisku ierīci. Ja Nexus 5 pērkam ārpus Google Play veikala (piemēram, Latvijā), tad telefons joprojām ir pievilcīgs, taču vairs ne visiem pircējiem aktuāls. Gluži vienkārši ir labāki produkti. Piemetot vēl 50-100 Ls varam iegūt ierīces ar labākām kamerām, baterijām un funkcionālāku programmatūru. Izvēles iespējas ir plašas!

    Vai es pats pirktu un izmantotu Nexus 5 ikdienā? Īsumā, jā, Nexus 5 pavisam noteikti ir viens no tiem Android telefoniem, ko es labprāt izmantotu ikdienā. Kāpēc? Tas ir neuzkrītošs telefons, kas labi darbojas. No sākuma noteikti būtu pagrūti pierast pie nepārliecinošās kameras, baterijas (tā nav pavisam slikta, bet citiem ir labāka), taču kopumā tas ir stabils un ļoti ērti lietojams telefons. Es izvēlētos melno modeli un man nebūtu pretenziju to iegādāties tepat Latvijā.

    Cenas jautājums

    Visa apskata gaitā centos neaizskart Nexus 5 cenas jautājumu, tomēr pavisam to neapskatīt nevaru. Runājot par Nexus ierīcēm ir jāsaprot, ka tās tiek tirgotas divos veidos. Primāri tās noteiktos reģionos (pagaidām ASV, Lielbritānijā, Kanādā, Austrālijā, Francijā, Vācijā, Korejā, Japānā, Itālijā un Spānijā) var iegādāties Google Play Interneta veikalā par ļoti zemām cenām: 16 GB (349$/349€/299£) un 32 GB (399$/349€/339£). Tomēr LG ir ļauts Nexus 5 tirgot arī kā parastu LG veidotu telefonu caur “parastiem” elektronikas preču veikaliem un mobilo sakaru operatoru veikaliem. Šajā gadījumā cena ir pavisam cita un telefons maksā līdzīgi kā ikviens cits atbilstošas klases LG telefons. Atkārtošu, tās ir divas dažādas tirdzniecības pieejas un cenas nav salīdzināmas!

    Katra pircēja ziņā ir izlemt kur un kā iegādāties šo telefonu un personīgi es nevērtēju slikti Nexus 5 pirkšanu svešzemē. Tomēr šādā gadījumā ir jārēķinās ar vairākām niansēm. Tikai Latvijā oficiāli pirktam telefonam būs pilna likumā noteiktā garantija un ir skaidrs, ka telefons darbosies Latvijas mobilo sakaru operatoru tīklos. Citus trūkumus es nesaskatu. Bez tam, kas var būt vienkāršāks par aiziešanu uz veikalu un vēlamās ierīces nopirkšanu uzreiz? Pērkot telefonu ārzemēs būs pašam jādomā par tā iegādi, atgādāšanu, jāraugās, lai tiekam pie pareizā modeļa, kas darbojas Latvijā un jāaizmirst par garantiju. Personīgi mani apmierina Nexus 5 cena Latvijā un nu jau esmu daudz par slinku, lai noņemtos ar telefona sagādāšanu svešumā. Savukārt citiem 100 Ls cenu starpība būs pietiekams arguments, lai ar to visu noņemtos.

    Pozitīvais:

    • Ļoti jaudīga un naska ierīce
    • Jaunākā Android 4.4 (KitKat) versija ir patīkams uzlabojums
    • Lielisks displejs
    • Neuzkrītošs, bet gaumīgs dizains

    Negatīvais:

    • Viduvēja kamera
    • Viduvējs baterijas darbības laiks
    • Neveiksmīgs skaļruņa novietojums un slikta skaņa
    • Atmiņa nav palielināma ar microSD atmiņas kartēm
    • Nav nomaināma baterija

    LG Nexus 5 cenas Latvijas Interneta veikalos

    Nexus 5 ir lielisks (bet ne labākais) šobrīd nopērkamais viedtālrunis ar pievilcīgu cenu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    9
    Displejs
    9
    Kamera
    7
    Veiktspēja
    10
    Programmatūra
    9
    Baterija
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    NEXUS5
    29.09.2014 17:25

    Kuri tad ir vēl labāki telefoni ar pievilcīgu cenu?Kas izgrieztu pogas nexus 5? Mani pilnībā apmierinātu nexus5, ja vien tā viduvējā baterija. Gribētos, lai vismaz 2 dienas iztur pie mērenas slodzes. Kuri telefoni būtu līdzvērtīgi nexus, ar pievilcīgu cenu ~300EUR un ar labāku bateriju?

    Aivarelli
    29.09.2014 18:19

    Būtu ļoti pateicīgs, ja minētu vai Nexus preinstalētas tikai Google aplikācijas, (un arī turpmākajos citu telefonu apskatos vismaz drazvāres skaitu nosaukt varētu.. :D ) Pat ja tās nebremzē viedtālruņa darbību, baterijas veikumu ietekmē gan ar visiem diseibliem…. Turklāt nākotne tīrā principa pēc laikam ņemšu tikai Googļdevaisus…
    Konkrēti interesē vai, piemēram, attēlos redzamā FB app TIEŠĀM ir preinstalēta arī uz Nexus 5?… :D
    Turklāt vai apskatot NEXUS ierīces vispār nebūtu tās jāvērtē vismaz sākumā “as it is out of the box”, jo tur taču visa Nexus fīča?

    Dainis Idzāns
    04.10.2016 07:46

    Ko nozīmē vidēja noslodze? Man sanāk 3-5 dienas tur ar manu vidējo noslodzi, šad tad gadās arī 7-8 dienas, pie tam sanāk norunāt 4h + ieslēgts ekrāns 3.5 h + visādi sīkumi. Varu nosēdināt arī vienā dienā, bet tad riktīgi visu dienu ir jālur ekrānā un jālieto telefons pa pilnu programmu. Aprakstā izliktajā bildē ar akumulatora statistiku ir redzams, ka 9% ir aigājuši uz dīgstāvi, kas manuprāt ir diezgan daudz, man parasti aiziet ne vairāk ka 6% diennaktī dīgstāvē (respektīvi stāvot plauktā var izturēt gaidīšanas režīmā līdz 2-3 nedēļām), pie tam 20% ir aizgājuši uz google servisiem, kas arī nav labi, tur parasti jābūt līdz kādiem 5%.

    Reklāma
    Nexus 5 ir lielisks (bet ne labākais) šobrīd nopērkamais viedtālrunis ar pievilcīgu cenu.LG Nexus 5 apskats