Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats – viedtālrunis un fotoaparāts

    Fotoaparāta "wannabe", kas tomēr vairāk ir tukls viedtālrunis.

    Jaunākie raksti

    Viedtālruņu mūžīgais klupšanas akmens ir to fotokameru izstrādājumi. Gluži kā siera izstrādājums, arī viedtālruņu kameras ir tikai attāla blāzma no tā, ko ikdienā sauc par fotoaparātu. Viedtālruņu kameras parasti tiek raksturotas megapikseļos, bet visa pārējā specifikācija bieži ir noslēpums, jo ar to noteikti nevar lepoties. Plastmasas objektīvs, miniatūra matrica, neesošs optiskais palielinājums un attēla stabilizācija ir tikai zināmākie foto termini ar ko saistās viedtālruņu kameriņu nespējas.

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Reklāma

    Mums ir zināmi vairāki viedtālruņi, kurus ražotāji aplaimojuši ar dažādiem mārketinga parametriem, bet tāpat tos visus vienu lielākā digitālās fototehnikas problēma – sīksīciņa matriciņa. Ir daži izņēmumi kā HTC One, kas saņēmis nedaudz lielāku 1/3” sensoru un mazāku pikseļu skaitu uz tā, bet absolūts vairākums domā (redz), ka ar to nav gana, lai iegūtu vērā ņemamus fotoattēlus. Lielas gaidas tiek saistītas ar Nokia Lumia 1020 modeli, kas visādos veidos tiek reklamēts tieši saistot viedtālruņa darbību ar tā fotogrāfiskajām spējām.

    Testam saņemtais Samsung Galaxy S4 zoom ir hibrīds starp Android viedtālruni un kompaktu fotokameru ar optisko palielinājumu, atbilstošu attēlveidojošo matricu un citām kompaktkamerai ierastām tehniskām īpašībām. Burtiski otrā fotoaparāta pusē ir viedtālrunis, kas ir pēc saviem raksturlielumiem ir ļoti līdzīgs iepriekš apskatītajam Samsung Galaxy S4 Mini.

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Samsung Galaxy S4 zoom rada divējādas izjūtas – daži to uzskatīs par tuklu vidējas klases viedtālruni ar neveiklu objektīvu otrā pusē, kamēr citi tieksies pierādīt, ka Galaxy S4 zoom tomēr ir nākošais solis kamerfonu klasē. Jā, ne pats skaistākais, ne arī ērtākais, bet noteikti Samsung Galaxy S4 zoom ir solis pareizajā virzienā.

    Tehniskā specifikācija:

    • Super AMOLED ekrāns 4.3 collas, 540 x 960 punktu izšķirtspēja (~256 ppi), Corning Gorilla Glass 3
    • Android 4.2.2 operētājsistēma ar TouchWiz saskarni
    • Izmēri 125.5 x 63.5 x 25 mm (15.2 mm bez objektīva izvirzījuma), svars 208 g
    • Iekšējā atmiņa 8 GB, lietotājam pieejami ap 5 GB. MicroSD līdz 64 GB
    • RAM 1.5 GB
    • Pega-Dual +XMM6262 čipkopa, divkodolu 1.5 GHz Cortex-A9 procesors, Mali-400 video apakšsistēma
    • Savienojumi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0, LTE, NFC, IR
    • 16 megapikseļu galvenā kamera, 1/2.33 collu sensors, ksenona zibspuldze, 10x optiskais palielinājums (24-240mm), optiskā attēla stabilizācija
    • Video uzņemšana 1080p ar 30 kadriem sek.
    • 1.9 megapikseļu aizmugures kamera
    • GPS ar A-GPS un GLONASS
    • Li-Ion 2330 mAh akumulators
    • Aptuvenā cena 290 Ls

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Izskats un uzbūve

    Samsung Galaxy S4 zoom izskats neliecina, ka tas ir viedtālrunis. Galaxy S4 zoom drīzāk atgādina fotoaparātu, kuram ir pārāk maz fizisko vadības slēdžu un pogu. No fotoaparāta Galaxy S4 zoom saņēmis slēdža pogu, kas rotā viedtālruņa labo sānu, kā arī zem korķīša paslēptu skrūves vietu statīvam kreisajā sānā. Jāatzīst, ka fiziskā slēdža poga šķita nedaudz par stingru un var gadīties, ka tā būs pie vainas kādai izkustinātai fotogrāfijai. Pozitīvi vērtējams tas, ka slēdža poga ir t.s. divsoļu – vājāks uzspiediens nofokusē, nospiežot līdz galam tiek uzņemts attēls. Protams, šo iespēju aizstāj arī ekrāns, kurā bakstot var ļoti veikli fokusēt vēlamajā punktā, ja šī funkcija fiziskai pogai nešķiet ērta.

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Galaxy S4 zoom priekšpuse ir ideāla Samsung Galaxy S4 Mini kopija. No Mini tas pat saņēmis IR raidītāju un atveri apkārtējo trokšņu aktīvās slāpēšanas mikrofonam. Tāpat S4 zoom saņēmis LTE un NFC. No saraksta pazudis vien FM radio.

    Viedtālruņa labajā pusē atrodas arī slēgekrāna taustiņš un skaļuma regulēšanas taustiņš. Sākumā šķita, ka labais sāns ir pārāk pilns ar fiziskajiem taustiņiem, bet ikdienā to novietojums netraucē. Nav pat jāpierod.

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Galaxy S4 zoom kreisajā sānā atrodas jau minētā skrūves vieta statīvam, kā arī microSD kartes pieslēgvieta. Tai blakus ir arī iespēja ievērt ap plaukstu apliekamo siksniņu. Vismaz testa komplektā siksniņa nebija iekļauta. Viedtālruņa apakšā ir atverams vāks, zem kura atrodas veikli izņemams akumulators un microSIM pieslēgvieta. Apakšdaļā vidū ir arī microUSB pieslēgvieta, ko nu gan Samsung varēja ieslēpt zem tā paša akumulatora vāciņa.

    S4 zoom aizmuguri rotā salīdzinoši milzīgs objektīvs un izvirzījums viedtālruņa satveršanai, ko angliski par gripu dēvē. Objektīvs pat aizvērtā/izslēgtā veidā ir pamanāms, tādēļ arī S4 zoom pirmajā acu uzmetienā vairāk līdzinās fotoaparātam. Starp gripu un objektīvu ir ksenona zibspuldze, kā arī fokusa asistēšanas lampiņa sliktākiem gaismas apstākļiem.

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Galaxy S4 zoom no vienas puses izskatās pēc normāla viedtālruņa, kamēr apgāzts uz otru pusi – pēc fotoaparāta. Lietošanas laikā pie S4 zoom izskata pieradu, bet tomēr tas sākumā šķiet vizuāli sadrumstalots un pārāk masīvs. Kabatā Galaxy S4 zoom diez ko labi neiegulst izceltā objektīva dēļ. Kopumā vērtēju, ka Galaxy S4 zoom nav nekāds briesmonis. Esošajai specifikācijai diez vai var piemeklēt mazākus ierīces izmērus, bet ja 10x optisko tālummaiņu aizstātu ar 3x vai 4x, varētu iegūt vērā ņemamu vietas ietaupījumu.

    Ļoti prātīgs un reizē aizdomīgs likās objektīvu noslēdzošais risinājums. Galaxy S4 zoom objektīvam ir pazīstamais automātiskais lapiņu aizvars un to nosedz stikla veida pārklājs, kas pasargā objektīvu no saskrāpēšanas un putekļiem kabatās. Pieļauju, ka tas varētu nebūt veidots no Corning Gorilla Glass 3, tāpēc ar to jābūt prātīgam.

    Kameras darbība

    Samsung Galaxy S4 zoom fotokameru var aktivizēt vairākos veidos – startējot viedtālrunī foto aplikāciju, turot ilgāk nospiestu fizisko slēdža pogu vai pagrozot riņķi, kas atrodas ap kameras objektīvu. Pastāv iespēja startēt kameru arī viedtālruņa pamata iestatījumos ieķeksējot iespēju, lai tas pēc ekrāna atbloķēšanas uzreiz palaiž kameras aplikāciju. No pēdējās (un arī visām pārējām) iespējas ir drusku jāuzmanās, jo objektīvs izbīdās no Galaxy S4 zoom korpusa un var pats sevi izgrūst no lietotāja plaukstas. Fotokamera startējas tik ātri, cik spēj startēties foto aplikācija – tik pat ātri kā citos viedtālruņos, bet lēnāk, nekā parasta kompaktkamera spēj.

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats
    100% crop

     

    Fiziskais rimbulis ap objektīvu spēj arī „zoomot” kameru. Tam ir zināma pretestība, bet prasītos drīzāk fiziski klikšķi, kas ziņotu par palielinājuma maiņu. Negribētu šo „zoomošanas” iespēju saukt par lielisku, jo, lai izmantotu visu 10x palielinājumu, nāksies vismaz trīs reizes atraut un pārlikt pirkstus rimbuļa grozīšanai. Ērtāk un arī ātrāk pietuvināšanu var veikt spiežot „+” vai „-” viedtālruņa ekrānā.

    Fotoaparāta aplikācija ir saņēmusi plašu iestatījumu klāstu. Pieejama pilnīgi automātiskā funkcija, gluži kā ierastos viedtālruņos. Automātiskā foto funkcija gan arī ir nedaudz pielāgojama, lai labajā sānā parādītu paša Galaxy S4 zoom izvēlēto programmu – makro, nakts režīms, cilvēki utt. Nākošais ir Viedais režīms, kas ir ražotāja iepriekš definēto režīmu apkopojums. Viedais režīms ietver ļoti plašu iespēju gammu, tai skaitā minētie makro, nakts režīmi, kā arī vairāk kā desmit dažādi citi ražotāja izstrādāti režīmi. Varēs fotografēt bērnus, salūtu, saulrietu un citus sarežģītos gaismas apstākļus. Jāpiebilst, ka daudzi iepriekš definētie režīmi prasa statīva lietošanu, bet Galaxy S4 zoom par to nekādi nebrīdina. Tik draudzīgai saskarnei bija jābūt brīdinājumam – šo režīmu lietot novietojot Galaxy S4 zoom uz statīva.

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats
    100% crop

     

    Eksperta režīms dod iespēju pašam paspēlēties ar galvenajiem fotoaparāta iestatījumiem, bet jārēķinās, ka Galaxy S4 zoom nedos lietotājam pilnu iespēju klāstu. Teorētiski pilnīgi manuālie iestatījumi dod iespēju izvēlēties slēdža ātrumu, kā arī atvērumu. Bet atvērumam vienmēr būs tikai divas iespējas – maksimāli lielākā un mazākā. Piemēram, pie 24 mm platleņķa tiek piedāvāts F3.1 vai F8.8. Pie 10x palielinājuma, jeb 240 mm tiek piedāvāts tikai F6.3 vai F17.8.

    Lietojamāka būs P, jeb Program mode, kas ļauj izvēlēties fokusēšanās režīmu, gaismas mērīšanas iestatījumus un ISO vērtību. Ir arī C, kas tiek tulkota kā krāsu iestatījumu mode. Tā dod iespēju pievienot filtrus un citus izskaistinājumus. Pēdējā lielā izvēlne ir lietotāja izlase, ko var veidot no pieciem biežāk lietotajiem iestatījumu veidiem.

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Par ļoti ērtu un noderīgu atzīstu kameras aplikācijas palaišanu ar riņķi ap objektīvu. To atliek drusku pagrozīt un kameras aplikācija parāda ātro izvēlni, kas ļauj atlasīt kādu no biežāk nepieciešamajām fotofunkcijām. Foto aplikācija uzreiz piedāvā nakts, makro, ainavas, sejas atpazīšanas un automātisko režīmu. Tāpat var uzreiz pārlēkt uz iepriekš uzņemto fotogrāfiju galeriju.

    Ja runājam par fotoaparāta funkcijas ikdienas pielietojumu, tad jāsaka, ka jūtas ir dalītas. Protams, ir diezgan naivi gaidīt ideālas fotogrāfijas, bet ik pa laikam Galaxy S4 zoom kamera sataisīja zilus brīnumus un ne jau labākajā nozīmē. Pēc maniem novērojumiem Galaxy S4 zoom kamera slīgst galējībās – izmanto ļoti augstu ISO tur kur to nevajag (nakts režīms fotogrāfiju uztaisa par dienu) un ļoti zemu ISO, kad būtu nepieciešam mazāks slēdža laiks (drusku tumšākos apstākļos, piemēram, dienas laikā mežā).

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Labos un ideālos gaismas apstākļos Galaxy S4 zoom uzrāda ne sliktākas spējas par standarta kompaktkameras sniegumu. Turklāt Galaxy S4 zoom nav tieksme izbalināt debesis un ekspozīcijas kompensāciju ir drīzāk vēlme likt +1/3.

    Kopumā Galaxy S4 zoom kameras aplikācija ir ērta, pārdomāta, strādā ātri un stabili. Tā neuzmācas ar Instagram tipa efektiem, kaut gan tie ir pieejami. Gribētos, lai iepriekš definētie nakts režīmi brīdinātu par statīva lietošanu, jo bez pamēģināšanas nav skaidrs kurš režīms ko darīs. Manuprāt, ļoti šauri ir izmantojami pilnīgi manuālie iestatījumi. Fotoattēli labos apstākļos neatpaliek no kompaktkameru snieguma, bet tumšākā laikā ieteiktu uzņemto foto palielināt un uzmanīgi apskatīt vai tas nav izplūdis. 10x optiskais palielinājums nepaliek nesodīts un fotogrāfiju stūri ir neasi un izstaipīti.

    Ātrdarbība un interfeiss

    Jau iepriekš minēju, ka Galaxy S4 zoom ir ļoti līdzīgs Galaxy S4 Mini. Zoom gan ir nedaudz vecāka čipkopa, bet kopējo iespaidu uz ātrdarbību tā neietekmē. Sintētiskajos veiktspējas testos Galaxy S4 zoom tikai nedaudz atpaliek no Galaxy S4 Mini.

    Zoom scr 025 Zoom scr 021 Zoom scr 016

    Zoom scr 001 Zoom scr 004 Zoom scr 005

    Galaxy S4 zoom saņēmis to pašu Android 4.2.2 ar TouchWiz interfeisu, ko saņēmuši vairums šogad iznākušie Samsung viedtālruņi. Neiztrūkstoši redzēsim arī Nature UX izskaistinājumus un vispār Samsung saskarnes šīgada izskatu ir vērts apspriest tikai vienu reizi. Neiztikt arī bez ierastās Samsung pievienotās aplikāciju paketes, kas ietver arī dažas ar foto saistītas papildus aplikācijas, bet nekādus fotošopus negaidi.

    Zoom scr 029 Zoom scr 035 Zoom scr 034

    Zoom scr 003 Zoom scr 009 Zoom scr 008

    Kopumā pie Galaxy S4 zoom darbības nevar neko piebilst. Tā ir atbilstoša divu kodolu procesora spējām. Talkā nāks un lieti noderēs 1.5 GB RAM atmiņa, kas lēnām kļūst par nepieciešamību, jo aplikāciju prasības tikai aug. Patīkami, ka kameras aplikācija startējas ļoti ātri un nerada šķēršļus uzņemt vēlamo fotoattēlu.

    Kopsavilkums

    Samsung Galaxy S4 zoom ir noteikti dēvējams par vienīgo viedtālruņa un kompaktkameras hibrīdu. Tas nodrošina visas ierastās ikdienas viedtālruņa saziņas funkcijas, kā arī var uzņemt kompaktkameras spējām atbilstošus fotoattēlus.

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Galaxy S4 zoom ir pasmags un diez vai to būs ērti nēsāt bikšu kabatā. Lielākais iebildums pret S4 zoom uzbūvi ir objektīva aizsargstikls, kas, visdrīzāk, izgatavots no plastmasas, nevis Gorilla Glass un būtu jāsargā no saskrāpēšanas. Ja tur būtu Gorilla Glass, Samsung par to neklusētu. Komplektā nav iekļauta rokas siksniņa un tas nav prātīgi, jo Galaxy S4 zoom ir veidots no ierastās Samsung slidenās plastmasas. No Galaxy S4 Mini aizgūts viss labākais – IR raidītājs, ekrāns, savienojumi, stabila darbība u.t.t., vienīgi iztrūkst FM radio.

    Fotografēšanas ziņā Galaxy S4 zoom ir diezgan viduvēja kompaktkamera ar saviem niķiem un stiķiem. Labā ziņa ir tā, ka kameras aplikācija pieļauj plašus pielāgojumu, lai arī tai iztrūkst kārtīgu pusmanuālu iestatījumu – vismaz slēdža prioritāte. Daļēji tas ir risināts pilnīgi manuālajā modē, jo atvērumam ir tikai divi stāvokļi – lielākais vai mazākais iespējamais. Bet šajā modē iztrūkst automātiskā ISO, kas to padara sarežģīti lietojamu. Kopumā kameras darbība ar retiem izņēmumiem patika un Galaxy S4 zoom noteikti sniedz ja ne labāku, tad tādu pašu attēla kvalitāti kā ražotāju flagmaņi. Turklāt Galaxy S4 zoom ir 10x optiskais palielinājums un attēla stabilizācija.

    Galaxy S4 zoom ar savu nelielo attēlu veidojošo matricu ir nokavējis digitālo kompaktkameru ziedu laikus, jo spoguļkameras un kropmatricas miniaparāti ar maināmiem objektīviem izkarojuši stabilu vietu cilvēku prātos. Šobrīd ir ļoti grūti pamatot kāpēc laba un atzīta ražotāja kompaktkamera maksā, piemēram, 170 latus, kamēr spoguļkameru ar kropmatricu var dabūt jau par 230 latiem. Galaxy S4 zoom nāksies pamatīgi meklēt pircēju, kas vēlēsies par to atdot apmēram 300 latus.

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Cerams, ka Galaxy S4 zoom nav pēdējais viedtālrunis, kas aprīkots ar kompaktkameras matricu un objektīvu. Tālruņu foto tirgū aktīvi spraucas iekšā Sony ar saviem uzkabināmajiem objektīviem, kas arī uzrāda vērā ņemamas spējas. Arī Sony nav kautrējies uzlikt lētākajam no tiem $250 cenu latiņu, tomēr šādu uzparikti var atkabināt un atstāt mājās, samazinot viedtālruņa izmērus līdz ierastajiem.

    Patika: ideja un teorētiski nospraustais virziens, netiek zaudētas viedtālruņa funkcijas, ekrāns ļoti spilgts (atšķirībā no vairuma kompaktkameru), foto aplikācijas vadība un visas foto „šārēšanas” iespējas, IR blāsteris, aktīvā apkārtējo skaņu slāpēšana.

    Samsung Galaxy S4 zoom apskats

    Nepatika: ne vienmēr var paļauties uz gaismas mērīšanu un interpretēšanu, gadās lietot pārāk zemu vai pārāk augstu ISO (tumsas bildes pārāk gaišas, pietiekamos gaismas apstākļos izplūdušas bildes), viedtālrunis diezgan tukls izmēros, diskutabls izskats, nav komplektā rokas siksniņas, ļoti ierobežoti manuālie iestatījumi. Lai arī akumulators ir ātri nomaināms, tomēr nāksies startēt Galaxy S4 zoom kā viedtālruni un tas ir ilgi, ja salīdzina ar jebkuru fotoaparātu.

    Fotoaparāta "wannabe", kas tomēr vairāk ir tukls viedtālrunis.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    5
    Displejs
    7
    Kamera
    8
    Veiktspēja
    6
    Programmatūra
    7
    Baterija
    9
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma
    Fotoaparāta "wannabe", kas tomēr vairāk ir tukls viedtālrunis. Samsung Galaxy S4 zoom apskats – viedtālrunis un fotoaparāts